Brčko: Štete od prošlogodišnjih poplava u poljoprivredi 3,6 milijuna maraka

17.02.2015. 07:51 / Izvor: eKapija.ba
Brčko: Štete od prošlogodišnjih poplava u poljoprivredi 3,6 milijuna maraka

Domić je zaključio da bi u četvrtak, nedvojbeno, trebala biti utvrđena šteta koja je bila u poljoprivredi, kao i pravni status koji tretira način pomaganja poljoprivrednicima, te u kojem obimu će ta pomoć biti dodijeljena.

Na jučerašnjem nastavku izvanrednoga zasjedanja Vlada Brčko distrikta razmatrala je Izvješće o izvršenoj procjeni šteta u poljoprivrednoj proizvodnji nastalih poplavama i ledom u 2014. godini, koje će se zbog izvjesnih nedorečenosti i potrebe za dodatnom analizom naći na idućem redovitom zasjedanju Vlade zakazanom za četvrtak.

Prema podatcima Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodnogospodarstvo, ukupna šteta u poljoprivredi je oko 3,6 milijuna maraka, od čega 1,4 milijuna u biljnoj proizvodnji, dok je šteta nastala uslijed tretiranja komaraca i uginuća pčela oko 215.000 konvertibilnih maraka.

Tijekom rasprave po ovom Izvješću gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić propitao je o pojedinostima glede iznosa od 66.000 maraka za koji se u Izvješću navodi da treba isplatiti za neškodljivo uništavanje uginulih životinja u vrijeme poplava. Podsjetio je da je tada bila na snazi naredba da se uginule životinje ne smiju odlagati na prostoru Distrikta, nego isključivo slati u spalionicu u Inđiju.

“Čak postoji i račun od 7.500 maraka za trošak ukopavanja tih životinja, a na vladi nitko nije znao odgovoriti gdje su i zbog čega je to urađeno, a ponajviše po čijem nalogu i naredbi. Stoga smo dali da se to provjeri i utvrdi odgovornost svih onih koji su na svoju ruku, ako jesu, tako nešto uradili. Naročito su sumnjive i dodatne lokacije koje su spomenute, a to je da su životinje ukopane na plavnom području Vučilovca, ako se zna da smo tek nakon mjesec dana od poplava mogli ući u Vučilovac”, kazao je gradonačelnik Domić.

On je naglasio da je Vladin Odjel za poljoprivredu u obvezi da do četvrtka preispita da li postoje pogreške u procjeni šteta, da li su procjene koje su navedene u smislu neškodljivog uklanjanja životinja precizne kao i da imenuje odgovorne za taj problem.

Nadalje, zatražene su i informacije oko donatorskih sredstva koja su podijeljena iz programa pomoći poljoprivrednim proizvođačima. “Da se i to evidentira kako bismo izbjegli situaciju da neki poljoprivredni proizvođači  višekratno dobiju odštetu, a neki možda ništa”, dodao je dr. Domić.

Jasno je naznačio da problem predstavlja i činjenica da je procjena šteta obuhvatila samo one poljoprivredne proizvođače koji su u sistemu poticaja, navodeći da postoji izvjestan broj onih poljoprivrednika koji to nisu zbog pravilnika koji regulira ovu oblast.

“Ukoliko obrađuju tuđe poljoprivredno zemljište moraju imati dokaz da su sklopili ugovor sa vlasnikom. S druge strane, mnoge parcele nisu u Gruntovnici vlasnički razriješene jer postoji puno suvlasnika te je nemoguće potpisati ugovor, tako da poljoprivredni proizvođači i ne prilažu zahtjev za potpore za takvu vrstu parcela nego ih obrađuju i na neki način se sami snalaze”.

Domić je zaključio da bi u četvrtak, nedvojbeno, trebala biti utvrđena šteta koja je bila u poljoprivredi, kao i pravni status koji tretira način pomaganja poljoprivrednicima, te u kojem obimu će ta  pomoć biti dodijeljena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti