Predsjedništvo BiH sa ambasadorima EU o europskom putu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predsjedništvo BiH sa ambasadorima EU o europskom putu

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su jučer sa delegacijom rezidentnih i nerezidentnih ambasadora zemalja EU u BiH o pitanjima značajnim za evropski put zemlje.

27.02.2015. 09:37 / Izvor: eKapija.ba

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su jučer sa delegacijom rezidentnih i nerezidentnih ambasadora zemalja EU u BiH o pitanjima značajnim za evropski put zemlje.

Članovi Predsjedništva izrazili su zadovoljstvo usvajanjem Izjave o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH, koja sadrži smjernice u skladu sa zaključcima Savjeta za spoljne poslove EU, neophodne za dalji tok procesa integrisanja BiH u EU.

Oni su izrazili uvjerenje da će put BiH ka EU krenuti novom dinamikom, te da je stvoren čvrst okvir za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH informisali su ambasadore zemalja EU u BiH o dinamici formiranja vlasti.

Oni su iskazali čvrsto opredjeljenje da vlasti krenu u provođenje potrebnih reformi koje treba pretočiti u plan aktivnosti na svim nivoima vlasti, u skladu sa ustavnim nadležnostima, te pokrenuti ekonomske i socijalne reforme.

Predsjedništvo BiH će, u skladu sa svojim nadležnostima, a u koordinaciji sa ostalim nivoima vlasti, raditi na utvrđivanju kvalitetnog sadržaja reformi i utvrđivanju vremenskog plana za njihovu realizaciju, da bi BiH u najskorije vrijeme bila u prilici da podnese zahtjev za sticanje statusa kandidata.

Ambasador zemalja EU izrazili su podršku BiH na putu napretka ka EU, kao i ulozi Predsjedništva BiH u ovom procesu.

Oni su naglasili da je to i potvrđeno posjetama visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Federike Mogerini BiH.

Ambasadori su izrazili nadu da će Mogerinijeva na narednoj sjednici Savjeta za spoljne poslove EU dati pozitivne preporuke za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Od vlasti BiH se očekuje konkretan program reformi, fokusiran na socijalna i ekonomska pitanja, a naglašen je i značaj brzog završetka procesa formiranja vlasti na svim nivoima.

Predsjedništvo BiH je opredijeljeno da nastavi redovne sastanke u ovom formatu radi bolje koordinacije aktivnosti u procesu evropskih integracija, navodi se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti