Program "Prilika plus" za bolje tržište rada

24.03.2015. 08:12 / Izvor: SRNA
Program 'Prilika plus' za bolje tržište rada

U Bijeljini je jučer predstavljen program za jačanje praktične nastave u školama "Prilika plus", koji sa 9,8 miliona KM finansira Vlada Švajcarske, a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

U Bijeljini je jučer predstavljen program za jačanje praktične nastave u školama "Prilika plus", koji sa 9,8 miliona KM finansira Vlada Švajcarske, a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Direkor ove agencije Marinko Đukić rekao je novinarima da je cilj programa približavanje i uvezivanje sistema obrazovanja i privrednog sektora.

Prema njegovim riječima, program je započet u novembru prošle godine i trajaće naredne četiri godine, sa mogućnošću produženja na još četiri godine.

"Novac će biti upotrijebljen za dodjelu grantova da bi proces strateškog povezivanja lokalnih uprava, škola i preduzeća, s ciljem provođenje procesa praktične nastave, bio bez dodatnih troškova za lokalne uprave", rekao je Đukić.

Vođa programa Nikola Dragović rekao je na sastanku sa privrednicima i prosvjetarima regije Semberije i Majevice da je do sada identifikovano više od 50 nedostajućih poslova u privredi.

Prema njegovim riječima, to su zanimanja u drvoprerađivačkoj industriji, u sektoru lake metalne industrije, završnih radova u građevinarstvu, u sektoru ugostiteljstva i gastronomije i u proizvodnji i preradi hrane.

"Učenici tokom obrazovanja treba da iskoriste što više vremena u privredi i da na taj način steknu vještine i sposobnosti koje će im pomoći na tržištu rada", rekao je Dragović.

On je istakao da se u evropskim zemljama praktična nastava organizuje minimum dva dana u toku radne sedmice.

Direktor Tehničke škole "Mihajlo Pupin" u Bijeljini Radenko Todorović rekao je novinarima da ova škola sa hiljadu učenika ima 420 učenika u trećem stepenu i 65 njih koji obavljaju praksu u privredi.

On je pohvalio program "Prilika plus" kao šansu da se ojača i proširi spoj privatnih firmi i škola za kvalitetnije organizovanu praksu učenika.

Savjetnik gradonačelnika Vlado Simeunović rekao je novinarima da je ovaj projekat dobra prilika da privrednici kažu koji su im profili neophodni narednih godina i da se obrazovanjem tih kadrova podrži privredni razvoj.

Jučerašnje predstavljanje programa "Prilika plus" održano je u turističkom kompleksu Etno sela "Stanišići".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti