Poreznim reformama za bolji život siromašnijih

18.04.2015. 10:54 / Izvor: TVSA
Poreznim reformama za bolji život siromašnijih

Ekonomske reforme Vlade Federacije BiH imat će neutralni poreski efekt, što znači da će zbir prikupljenih poreza na osnovu poreza na dohodak biti isti, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Ekonomske reforme Vlade Federacije Bosne i Hercegovine imat će neutralni poreski efekt, što znači da će zbir prikupljenih poreza na osnovu poreza na dohodak biti isti - izjavio je premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

"Teze o nametanju novih poreza građanima ne stoje, predstavljaju izokretanje suštine reformi. Mi smo ekonomsku reformu koncipirali da ima neutralni porezni efekt. To znači da se porezni obuhvat, novac prikupljen od poreza, neće povećavati. Zloupotrijebljena je naša namjera da preopterećenja siromašnijih, s minimalnim primanjima, usmjerimo na bogatije."

Manja primanja bi bila i manje ili nikako oporezovana, a oni s većim primanjima bi plaćali i veći porez na dohodak. Ista je ideja i s plaćanjem struje, vode, komunalija, i tako dalje - rekao je Novalić, dodavši da u cijelom nizu zemalja oni koji zarađuju više i plaćaju veći porez na dohodak.

"Naša su nastojanja da pomognemo 240.000 građana Federacije time što ćemo ih osloboditi dijela nameta", izjavio je federalni premijer, koji danas počinje s, kako je naglasio, maratonskim sastancima s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija na kojima će BiH predstaviti srednjoročne reformske planove. Naglasio je  da u MMF-u postoji razumijevanje za poziciju u kojoj je Federacija i da nema pritisaka da se ide u radikalne socijalne rezove.

"Mi smo objasnili da ne može biti govora o provođenju ekonomskih reformi ako bismo postojeći socijalni paket iz federalnog budžeta u bilo kojem smisli dirnuli. Najviše što možemo uraditi je da taj paket izdavanja više ne raste, odnosno da zaustavimo trend koji postoji od 2006. godine. Kresanje stavki različitim socijalnim grupama proizvelo bi građanske prosvjede a to nije atmosfera u kojoj su reforme izvodive", pojasnio je Novalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti