Holiday Resort: Priče o višemilionskoj utaji poreza su naučna fantastika

19.06.2015. 10:53 / Izvor: eKapija.ba
Holiday Resort: Priče o višemilionskoj utaji poreza su naučna fantastika

Povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa izbacivanjem na ulicu radnika firme Holiday Resort d.o.o. iz hotela Holiday Sarajevo i medijskih članaka i priloga danas je upućeno saopćenje za javnost ispred firme Holiday Resort d.o.o.

Povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa izbacivanjem na ulicu radnika firme Holiday Resort d.o.o. iz hotela Holiday Sarajevo i medijskih članaka i priloga, ispred firme Holiday Resort d.o.o. i radnika firme Holiday Resort (bivših radnika Hotela Holiday Inn) upućeno je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti.

"Izbacivanje radnika na ulicu i zatvaranje hotela Holiday Sarajevo nema nikakve veze sa postojanjem osnova sumnje za utaju poreza, kao što je i zvanično objavljeno u saopštenju Kantonalnog tužilaštva. 15.06.2015. godine na zahtjev Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbi Općinskog suda izvršen je pretres prostorija hotela Holiday i tom prilikom odnesene su fiskalne kase, računari, dokumentacija i pečati. Između ostalog odneseni su i računari sa bazom podataka o rezervacijama gostiju, što bi svakako onemogućilo daljnji rad hotela.

Ova akcija sprovedena je dan prije planiranog iseljenja firme Holiday Resort d.o.o. i njenih radnika iz hotela Holiday. Iseljenje firme Holiday Resort i radnika tražio je stečajni upravnik hotela Holiday, Muhamed Mahmutović u konsultaciji sa stečajnim sudijom, Hakijom Zajmovićem. Na njegov zahtjev Općinski sud u Sarajevu je donio zaključak o zabrani korištenja poslovne zgrade hotela i realizaciji i provođenju mjere „oslobađanja“ zgrade hotela od stvari i ljudi firme Holiday Resort d.o.o. uz asistenciju policije.

Insinuacije o milionskim utajama poreza su ravne naučnoj fantastici. Koja firma za 10 mjeseci poslovanja može utajiti toliki iznos poreza? Ove tvrdnje su plod mašte stečajnog upravnika, a poreska uprava i tužilaštvo će nakon provedene istage utvrditi stvarno stanje.

Drama sa radnicima hotela Holiday i njegovom imovinom započela je u februaru 2014. godine kada su radnici stupili u obustavu rada zbog neuplaćenih plata, poreza i doprinosa, koji su i podnijeli zahtjev za stečaj hotela. Prije donošenja rješenja o otvaranju stečajnog postupka većinski vlasnik hotela potpisao je ugovor o zakupu hotela sa firmom Holiday Resort d.o.o. u cilju nastavka poslovanja hotela, preuzimanja u radni odnos radnika hotela, plaćanja režija i dobavljača i poreza i doprinosa. Nakon otvaranja stečajnog postupka, tadašnji stečajni upravnik raskinuo je sve ugovore o radu sa zaposlenicima, koje je zatekao u hotelu i 10 dana ih ostavio bez novih ugovora o radu, čime bi radnici ostali bez prava na uvezivanje staža i zdravstvenog osiguranja, te nije ponudio nikakvo rješenje za situaciju u kojoj se hotel našao.

U skladu sa ugovorom o zakupu, Holiday Resort je zaposlio 70 bivših radnika hotela Holiday, koji ujedno čine i 70 članova skupštine povjerilaca hotela u stečaju. Skupa sa radnicima, Holiday Resort je podigao hotel na noge, vratio povjerenje klijenata i doveo sve njegove dijelove u funkciju. Imovina hotela (stečajnog dužnika) ni na jedan mogući način nije ugrožena, niti je stečajnom dužniku nanesena šteta. Stečajni upravnik je imao svoje kancelarije u hotelu i mogao je mirno provoditi stečajni postupak u skladu sa zakonom. Hotel je radio, pružao usluge klijentima i poslovao uspješno. Radnici su primali redovno svoju platu i imali izmirene poreze i doprinose, posao je razrađen, a hotelu je vraćen pozitivan imidž u javnosti. U situacijama povećanog obima posla Holiday Resort je pozivao na rad, također, bivše zaposlenike hotela, koji se nalaze na birou.

Zašto je ova pozitivna priča, u vrijeme kada svaki stečaj vodi propadanju i prodaji imovine u bescijenje nekada jakih privrednih subjekata, „bila trn u oku“ stečajnog upravnika i stečajnog sudije? Nakon što su pod krinkom zakona uspjeli uz demontraciju sile ostaviti na ulici 70 radnika i njihove porodice, hotel je zatvoren. Obezbjeđuje ga privatna zaštitarska agencija, koju će stečajni upravnik platiti od novca povjerilaca i radnika u stečajnom postupku.

U hotelu su ostale čak i lične stvari zaposlenika, kao i oprema i inventar firme Holiday Resort. Jedna od radnica koja boluje od dijabetesa je molila da uđe u hotel u pratnji policije i da uzme inzulin i lijekove. Stečajni upravnik joj nije dozvolio.

Zatvaranjem hotela i izbacivanjem radnika onemogućen je i nastavak rada dvadesetak privrednih subjekata, koji su poslovali unutar hotela (zakupci poslovnih prostora), od kojih se neki već iseljavaju i traže alternativne poslovne prostore. Jednom od zakupaca stečajni upravnik je rekao da je Holiday Resort napravio „konjušnicu“ od hotela i da je on konačno uz pomoć „policije sa fantomkama“ oslobodio hotel. Ovaj zakupac je jučer iselio stvari iz svoje kancelarije.

Iz hotela nisu izbačeni samo radnici hotela nego i gosti u pratnji policije sa fantomkama, koji su bili šokirani, jer ih je to podsjetilo na ratna dešavanja. Radnicima su ponudili svoju podršku.

Saopštenje Općinskog suda u Sarajevu u kojem se kaže da će stečajni upravnik pozivati radnike, koji se prema njegovim saznanjima nalaze na birou, je farsa, obzirom da je hotel još uvijek zatvoren i ne postoji namjera pokretanja hotelskog poslovanja od strane stečajnog upravnika, što je i potvrdio putem svojih saradnika klijentima koji su željeli znati šta se dešava sa njihovim rezervacijama sale za proslavu. Poručio je da ga to ne interesuje.

Demonstracija sile stečajnog upravnika Muhameda Mahmutovića i stečajnog sudije Hakije Zajmovića nad 70 radnika, predstavlja grubo kršenje osnovnih ljudskih prava.

Bez prava na žalbu i pouke o pravnom lijeku ostali su ispred vrata hotela preko noći. Radnici, koji su u toku rata u BiH uspjeli održati, sačuvati i obnoviti hotel, pitaju se zašto su na ovakav grub i nedostojanstven način istjerani sa svojih radnih mjesta i poniženi. Isti ti radnici su platili pokretanje stečajnog postupka, na osnovu čega gospodin Muhamed Mahmutović sada upravlja imovinom hotela i odlučuje o sudbini 70 porodica.

Pored grubog kršenja ljudskih prava, stečajni upravnik je u region i svijet poslao ružnu sliku o bosanskohercegovačkom gostoprimstvu. U momentu kada je i Vlada prepoznala značaj turizma za razvoj privrede BiH, poručio je gostima i turistima da će ih prilikom odlaska iz hotela u srcu Sarajeva možda sprovesti kordon policije u pravcu izlaza iz hotela uz poruku da za svoj daljnji boravak u gradu potraže drugi hotel".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti