Akcija "Rebus": SIPA upala u Mrkvu, uhapšeno pet osoba

30.11.2015. 10:21 / Izvor: Fena
Akcija 'Rebus': SIPA upala u Mrkvu, uhapšeno pet osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros započeli su operativnu akciju kodnog naziva "Rebus“ koja se provodi na širem području Sarajeva.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros započeli su operativnu akciju kodnog naziva "Rebus“ koja se provodi na širem području Sarajeva.

U akciji je slobode lišeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima poreska utaja, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave i pranje novca.

Slobode su lišene osobe inicijala A.M. (1971), A.Ć. (1972), E.Š. (1985), A.B. (1984)    i A.M. (1969).

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata na 14 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile spomenuta krivična djela obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima "Mrkva Group d.o.o. Sarajevo“ i "Mrkva d.o.o. Sarajevo“. Sumnja se da je nezakonitim aktivnostima osumnjičenih osoba u ovom predmetu budžet FBiH oštećen za više miliona KM, saopćeno je iz SIPA-e.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i  Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a rezultat su višemjesečne istrage.

Prilikom rada na ovom predmetu, policijski službenici SIPA-e ostvarili su blisku saradnju sa službenicima Poreske uprave Federacije BiH, a današnje aktivnosti provedene su u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju SIPA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti