U svrhu širenja centra Gastro ID: Sarajevski ToFi preuzeo Hotel Brass

15.12.2015. 12:15 / Izvor: Akta.ba
U svrhu širenja centra Gastro ID: Sarajevski ToFi preuzeo Hotel Brass
OTVORI GALERIJU

Sarajevska firma ToFi preuzela od 01. decembra ove godine upravljanje Hotelom Brass, potvrdio je za portal Akta.ba njen direktor Elvir Toholj.

Sarajevska firma ToFi preuzela je 01. decembra ove godine upravljanje Hotelom Brass, potvrdio je za portal Akta.ba njen direktor Elvir Toholj.

Preuzimanje hotela je prvenstveno u svrhu širenja centra Gastro ID koji je podržan preko Ambasade Švicarske u Sarajevu, a u sklopu projekta Prilika Plus koji se bavi neformalnom edukacijom u više sektora, gdje je ToFi nosilac lanca vrijednosti za Bosnu i Hercegovinu. Prilika Plus projekat je firmu ToFi prepoznao kao adekvatnog partnera, te joj dao na povjerenje da vodi Centar za edukaciju osoblja u sektoru gastronomije i turizma.

"Gledajući kao uzor mnoge škole u Evropi koje imaju svoje hotele, naša vizija je bila da sa ovakvim potezom, odnosno ovakvim objektom, upotpunimo ono što nam je falilo, a to je da se u samoj kući nakon edukacije radi odmah praksa kako bismo imali bolju kontrolu", kaže Toholj u razgovoru za naš portal.

Kako je regulisano ugovorom, ToFi će u narednih 10 godina hotel koristiti prvenstveno u svrhu škole budući da su ušli u drugu fazu projekta Prilika Plus i da su u poodmaklim pregovorima sa Udruženjem švicarskih hotelijera i gastronoma.

"Ispred tog Udruženja i jedne škole koja radi u sklopu njega, 23. januara nam dolazi predavač, koji je igrom slučaja iz BiH i koji će održati edukaciju našim polaznicima. Riječ je o Udruženju koje okuplja 80% hotelijera i restoratera u Švicarskoj i već smo u završnoj smo fazi pregovora oko našeg odlaska tamo", priča Toholj, ističuči da se radi o treningu trenera, na koji vode oko 16 ljudi, koji će biti upućeni u programe ove švicarske obrazovne institucije, nakon čega će Gastro ID dobiti certifikat kao prvi regionalni centar takvog tipa.

Shodno tome, dodaje on, u svrhu širenje kapaciteta škole sasvim je neizostavno preuzimanje još nekih objekata, te su u tom smislu već u pregovorima sa jednom sarajevskom općinom.

"Radimo na centralizovanju svih centara na jednom mjestu koji su podržani kroz ovaj švicarski program. U smislu te centralizacije, zajedno sa firmama Ećo Company i Prevent BH, radimo da se svi centri smjeste pod jedan krov i da to zaista bude jedan centar koji će na dnevnoj osnovi biti spreman primiti 100 ljudi", naglašava naš sagovornik.

Potencira da su ponosni što su uspjeli animirati dovoljan broj srednjih škola u Bosni i Hercegovini koje će im biti partneri kroz sve što rade. Radeći na osam lokacija u BiH, plan je da u narednih pola godine, zajedno sa partnerima, budu osposobljeni sa 300 do 500 ljudi godišnje za sva zanimanja ugostiteljstva i gastronomije.

"Usuđujem se reći da se u gastronomiji i ugostiteljstvu zanimanja kuhar-gastronom traže i sve je veći interes mladih za njima", ističe on, dodajući da i pored toga, treba još više animirati ovu branšu i pozvati roditelje da razmisle šta će njihova djeca raditi kad završe školu.

"Nažalost, većina je onih koji smatraju da je veća sramota da im dijete radi kao konobar i zarađuje 2000 KM, nego da bude diplomirani pravnik na birou", priča nam Toholj.

Naglašava da se radi o gospodskom poslu koji zahtjeva i znanje stranih jezika, te u sklopu toga planiraju i posebnu edukaciju iz engleskog jezika za zanimanje konobar/ica.

"Garantiram da se u ovom trenutku u Sarajevu može zaposliti oko 100 kuhara i kuharica, tako da sporadična djelovanja koja izbace tržištu 20 do 50 konobara godišnje, nisu dovoljna za ovo tržište. Pored toga, nastojat ćemo da sve svoje obučene kandidate zadržimo u Bosni i Hercegovini i da nam ne idu na raznorazne brodove jer je veliki luksuz uložiti u čovjeka i pustiti ga da ode. Potenciram da se i ovdje može fino zaraditi i biti zadovoljan poslom i poslodavcem", ističe direktor ToFija.

Kao i u svakom drugom poslu, smatra da je ključ uspjeha upornost, adekvatan tim i neko ko upravlja tim timom. Stoga sa sigurnošću ističe da su na dobrom putu. Centar za neformalnu edukaciju osoblja GastroID danas omogućava i nudi programe obuke mladih i odraslih za zanimanja vezana uz ugostiteljstvo i gastronomiju. Akcent su stavili na zanimanje kuhara kao najdeficitarnije na tržištu rada, a nudi programe obuke i za ostala zanimanja vezana za industriju.

Prepoznati su i u regiji, ljudi znaju šta rade i sve je veći interes za specijalističkim edukacijskim programima kojima rješavaju poteškoće poslodavaca unutar turizma i ugostiteljstva, te ujedno razvijaju nova znanja i vještine kod pojedinaca.

Koncept hotela i poznati gosti

Iako je preuzimanje hotela prvenstveno u svrhu škole i edukacije, hotel će dalje ostati otvorenog tipa. Novi vlasnici mu planiraju unijeti svoje umijeće, znanje i vještine, te se nadaju da će zadovoljiti apetite gostiju koji im dođu. Veća kapitalna ulaganja nisu potrebna, osim što će jednu halu u sklopu hotela pretvoriti u soft skills učionice. Toholj napominje da su otvoreni za saradnju sa svim potencijalnim partnerima koji su spremni da budu dio ove globalne priče.

Inače, hotel ima 80 ležajeva, dva teniska terena, velike travnjake... Poznat je po svom dizajnu i cijeli hotel je izgrađen na takav način da je sav namještaj ručno rađen.

"Prijašnji vlasnik hotela je proizvodio drvo i metal i hotel je ustvari napravljen da služi kao uzorak onoga što radi. Prije rata je radio tri broda u splitskoj luci, tako da su šankovi u hotelu uređeni kao u nekim jahtama i brodovima", priča nam on.

Napominje da u januaru planiraju zvanično otvaranje na koje će pozvati sve partnere i prijatelje i ozvaničiti preuzimanje Hotela Brass koje će se do tada sigurno zvati drugačije.

Podsjetimo, zbog neograničene diskrecije i privatnosti koju pruža prilikom boravka, hotel je imao priliku da ugosti poznate svjetske zvijezde poput frontmena grupe Iron Maidena, Angelinu Jolie, Pelenopu Cruz, Sadet Aksoy, Petra i Sergia Castellitto-a.

S. Bijedić

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti