Zagrebinspekt širi poslovanje: Žele izaći na tržište susjednih zemalja

03.03.2016. 10:00 / Izvor: Akta.ba

Menadžment Zagrebinspekta svoju energiju usmjerio je i na akreditaciju, odnosno uvođenje inspekcijskog tijela 17 020 koje će formirati još dva radna mjesta.

Da uvijek može bolje i više pokazuje primjer bh. kompanije Zagrebinspekt koja nakon svakog uspješnog projekta ne posustaje, već ide korak dalje. Trenutno su angažovani oko okupljanja novih mladih i kvalitetnih kadrova. Za poslovni portal Akta.ba direktor kompanije Sandro Zovko, kaže kako je ovo za kompaniju veliki izazov, jer je na tržištu teško pronaći kvalitetne kadrove.

AKREDITACIJA

Menadžment Zagrebinspekta svoju energiju usmjerio je i na akreditaciju, odnosno uvođenje inspekcijskog tijela 17 020 koje će formirati još dva radna mjesta. U to svrhu su proširili i poslovni prostor i ovo je cilj  koji planiraju postići ove godine.

"Pokušat ćemo izaći i na tržište susjedh zemalja i to nam je u trogodišnjem razvoju prioritet. Već se pomalo spremamo na to. Istražujemo tržište i imamo jako kvalitetnu povratnu informaciju", kaže Zovko, ističući kako su potpisali ugovor sa konsultantskom firmom Adizes za reorganizaciju firme.

Cilj  je kaže, da osim rukovodstva firme, na veći nivo dignu i ljude kako bi dobili jedan veliki resurs od kojeg će u budućnosti profitirati.

Firma ima 25 zaposlenih, od čega su 22 sa visokom stručnom spremom,  odnosno diplomirani inženjeri.

"Mislim da sa ovim ljudima možemo mnogo više. Već smo prošli sinergetsku dijagnozu kompanije, koja je pokazala da se nalazimo u životnom ciklusu rasta i da ulazimo u top formu kroz određeni razvoj. Ovo znači jačanje temelja firme čime se otvaraju mogućnosti za širenje firme na tržištu susjednih zemalja i zadržavanje klijenata u Bosni i Hercegovini", pojašnjava Zovko.

Zagrebinspekt djeluje jednako u svim gradovima BiH. U USK  rade jako puno, te je jedom sedmično ekipa firme tamo. Dosta poslova realizovali su i u Tuzli. U Olovu su radili Studiju uticaja na okoliš za Rudnik Olova. "Ovo je jedan od najvećih projekata koji smo radili. Trenutno su angažovani na izradi Studije za obilaznicu Brčko. Radi se o jako značajnom projektu. Dosta se radi u Konjicu, Zenici gdje je u planu otvaranje ureda zbog povećanog obima posla."

MEĐUNARODNA PRIČA

Zajedno sa talijanskim partnerima prijavili su se kod Evropske komisije i dobili posao na rekostrukciji željezničkih koridora Vc od 150 km, tako da na neki način postaju i dio međunarodne priče.

"Projekat smo počeli i radit ćemo ga tokom cijele godine", dodaje Zovko.

Poduzeće Zagrebinspkt učestvovalo je i na PT - Proficiency testing ( Ispitivanje osposobljenosti)  shemama u 2015 godini. Angažman je vezan za dvije PT sheme za ispitivanje otpadnih voda kojima je organizator "LGC Standards proficiency testing" iz Velike Britanije. Izvršene su analize tri uzorka sa različitim parametrima ispitivanja. Odnosno, test toksičnosti pomoću Daphnia magna Straus, nitrati, nitriti, amonijak, kloridi, slobodni cijanidi, ukupni dušik i ukupni fosfor i kemijska potrošnja kisika (KPK), anionski surfaktanti (MBAS), neionski surfaktanti i suspendirane tvari.

"Uspješno smo prošli sva ispitivanja osposobljenosti, a kao posebna satisfakcija je podatak da smo na Ispitivanju Testa toksičnosti imali najmanju standardnu devijaciju od svih laboratorija koje su sudjelovale na navedenom ispitivanju. Također naglašavamo da je broj laboratorija koje sudjeluju na PT shemama organiziranim od strane 'LGC Standards proficiency testing' iz Velike Britanije izrazito visok (Na pojedinim parametrima i do 200 laboratorija iz cijelog svijeta) čime naši rezultati još više dobivaju na vrijednosti i prikazuju Ispitni laboratorij poduzeća Zagrebinspekt kao relevantan laboratorij u svjetskim razmjerima", navodi Zovko.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti