Rešić: Za ukidanje 'bijelog hljeba' u RS-u potrebno izmijeniti devet zakona

12.04.2016. 15:38 / Izvor: Fena
Rešić: Za ukidanje 'bijelog hljeba' u RS-u potrebno izmijeniti devet zakona

Istakla je da predložena dva nacrta zakona neće moći odgovoriti ukidanju te funkcionerske privilegije.

Vlada Republike Srpske (RS) jeste za ukidanje tzv.  "bijelog hljeba", ali iz pravnih razloga smatra da je ta inicijativa preuranjena - izjavila je danas entitetska ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Istakla je da predložena dva nacrta zakona neće moći odgovoriti ukidanju te funkcionerske privilegije.

Da bi se ukinule sve povlastice, kako je to predviđeno Nacrtom zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima, trebalo bi napraviti određene izmjene u  devet zakona.

Rešić je navela da bi trebalo izmijeniti, između ostalog, zakone o pravima i obavezama narodnih poslanika, o državnim službenicima, o republičkoj upravi, o radu, te Zakon o sprečavanju sukoba interesa u republičkim organima uprave.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, Rešić je rekla da je potrebno izvršiti određene izmjene u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o funkcionerima u jedinicama lokalne samouprave.

Podsjetila je i da je RS-a još 2007.godine zakonski definirala da „bijeli hljeb“ u RS-a traje šest mjeseci.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković, ističući da će ta stranka podržati nacrte zakona, koje je predložila poslanička grupa Napredna Srpska, kojima se predlaže ukidanje “bijelog hljeba” u RS-u.

Ipak, predlažu da se nacrt uputi u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Traže i da ovo pitanje bude riješeno jednako za cijelu BiH.

U parlamentu RS-a danas su razmatrani Nacrt zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave na prijedlog poslaničke grupe Napredna Srpska, kojim je predviđeno ukidanje „bijelog hljeba“ za izabrane osobe u državnim organima i za funkcionere lokalne samouprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti