Rešić: Za ukidanje 'bijelog hljeba' u RS-u potrebno izmijeniti devet zakona

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Rešić: Za ukidanje 'bijelog hljeba' u RS-u potrebno izmijeniti devet zakona

Istakla je da predložena dva nacrta zakona neće moći odgovoriti ukidanju te funkcionerske privilegije.

12.04.2016. 15:38 / Izvor: Fena

Vlada Republike Srpske (RS) jeste za ukidanje tzv.  "bijelog hljeba", ali iz pravnih razloga smatra da je ta inicijativa preuranjena - izjavila je danas entitetska ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Istakla je da predložena dva nacrta zakona neće moći odgovoriti ukidanju te funkcionerske privilegije.

Da bi se ukinule sve povlastice, kako je to predviđeno Nacrtom zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima, trebalo bi napraviti određene izmjene u  devet zakona.

Rešić je navela da bi trebalo izmijeniti, između ostalog, zakone o pravima i obavezama narodnih poslanika, o državnim službenicima, o republičkoj upravi, o radu, te Zakon o sprečavanju sukoba interesa u republičkim organima uprave.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, Rešić je rekla da je potrebno izvršiti određene izmjene u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o funkcionerima u jedinicama lokalne samouprave.

Podsjetila je i da je RS-a još 2007.godine zakonski definirala da „bijeli hljeb“ u RS-a traje šest mjeseci.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković, ističući da će ta stranka podržati nacrte zakona, koje je predložila poslanička grupa Napredna Srpska, kojima se predlaže ukidanje “bijelog hljeba” u RS-u.

Ipak, predlažu da se nacrt uputi u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Traže i da ovo pitanje bude riješeno jednako za cijelu BiH.

U parlamentu RS-a danas su razmatrani Nacrt zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave na prijedlog poslaničke grupe Napredna Srpska, kojim je predviđeno ukidanje „bijelog hljeba“ za izabrane osobe u državnim organima i za funkcionere lokalne samouprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti