U novim kompanijama posao za osobe s Down sindromom i žrtve nasilja

22.04.2016. 14:14 / Izvor: Akta.ba
U novim kompanijama posao za osobe s Down sindromom i žrtve nasilja

Federalni zavod za zapošljavanje je uz podršku Vlade Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), podržao osnivanje dva socijalna preduzeća.

Federalni zavod za zapošljavanje je uz podršku Vlade Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), podržao osnivanje dva socijalna preduzeća. Radi se o preduzećima 3DownPrint d.o.o. u kojem će biti zaposleni članovi porodica i osobe s Down sindromom i ProFresh d.o.o., koja će zapošljavati žene žrtve nasilja u porodici.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić kazao je kako je namjera Zavoda da se ovakvim vidom poduzetništva na tržištu određenim, marginaliziranim kategorijama društva da prilika za poslovno djelovanje.

"Nadam se da će uz pomoć podrške ova preduzeća u narednom periodu imati rezultate, odnosno da će postati održiva i naći svoju  tržišnu priliku u BiH", istakao je Korjenić.

Direktorica Fondacije lokalne demokratije (osnivača socijalnog preduzeća ProFresh d.o.o.) Jasmina Mujezinović kazala je  kako je pojam socijalne demokratije nešto na čemu ćemo morati svi raditi u narednom periodu.

"Preduzeće koje smo osnovali će se baviti poslovima čišćenja. I ono što je važno da sve osobe koje budu radile u socijalnom preduzeću su osobe koje su prošle obuke o koje su osposobljene. Nadamo se da će nas šira društvena javnost prepoznati i dati nam priliku",  kazala je Mujezinović.

Predsjednica Udruženja Život s Down sindromom FBiH (osnivača socijalnog preduzeća 3DownPrint d.o.o.) Sevdija Kujović kazala je kako će djelovanjem u ovom preduzeću osobe s Down sindromom prvi put  u BiH dobiti radnju knjiižicu.

"Udruženje "Život s Down sindromom FBiH" osnovalo je ovu firmu, koja se bavi digitalnom štampom", kazala je Kujović, te izrazila zahvalnost Ambasadi Švicarske u BiH, koja podržava Projekt zapošljavanja mladih čiji je implementator njemačka konsultantska kompanija GOPA MBH.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti