Bosnu i Hercegovinu čeka nestašica lijekova?

04.06.2016. 11:16 / Izvor: EuroBlic
Bosnu i Hercegovinu čeka nestašica lijekova?

Nedavna odluka sarajevskog aerodroma da zbog sukoba sa Agencijom za lijekove zaustavi uvoz lijekova i medicinskih sredstava u BiH mogla bi prouzrokovati nestašicu u roku od mjesec dana.

Nedavna odluka sarajevskog aerodroma da zbog sukoba sa Agencijom za lijekove zaustavi uvoz lijekova i medicinskih sredstava u BiH mogla bi prouzrokovati nestašicu u roku od mjesec dana.

Nadležni tvrde da još nema problema u snabdijevanju zdravstvenih ustanova i da se lijekovi redovno isporučuju, ali uvoznici procjenjuju da je to kratkog daha.

U Udruženju inovativnih proizvođača lijekova u BiH upozoravaju da se za mjesec do dva može očekivati da u BiH ne bude dovoljno specifičnih lijekova, poput nekih onkoloških i oftalmoloških preparata ili terapija za dijabetes, piše “Euro Blic”.

"Uz to, može se desiti da neki lijekovi koji su već ušli u zemlju budu blokirani na skladištima, jer da bi oni bili pušteni na tržište, potrebno je da se obavi kontrola prve serije, a za to je potrebno uvesti standarde koji se uglavnom dopremaju avionom. Ti standardi su ključni i kod obnove registracije lijeka, tako da ova nova situacija ima dvostruki uticaj na nabavku lijekova u BiH", kaže direktorka ovog Udruženja Ana Petrović.

U Udruženju kažu i da očekuju od svih nadležnih da riješe problem koji je nastao između aerodroma i agencije prije nego što on eskalira, te da im uskoro daju usaglašene smjernice o tome na koji način se primaju lijekovi koji dolaze avionima u BiH i kako dalje odlaze iz kargo dijela aerodroma.

Otkad je Aerodrom Sarajevo 23. maja najavio da više neće primati i skladištiti uvozne kargo pošiljke kao lijekovi i medicinska sredstva, ipak, niko od proizvođača lijekova iz ovog udruženja nije prijavio da im je takva pošiljka vraćena sa aerodroma.

Kada će i kako biti riješena ova praktična blokada uvoza, ipak, niko ne može da procijeni. Aerodrom Sarajevo najavio je da neće primati lijekove, jer nema garancija da se mogu ispoštovati novi, dosta kraći rokovi za njihovo skladištenje, koje je nedavno utvrdila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Od Agencije su zatražili da preispitaju odluku po kojoj ove robe mogu skladištiti maksimalno 48 sati, dok je do skoro taj rok bio do 20 dana. Iz Agencije odgovaraju da aerodrom do sada nije radio u skladu sa zakonom, te da je na taj način ugrožavano javno zdravlje, pa zbog toga ne mogu odstupiti od mišljenja koje su nedavno dali.

"Problem nije u Agenciji, jer mi samo radimo po zakonu. Aeerodrom je napravio sistem po kojem to skladištenje traje duže od 48 sati bez ikakve potrebe, a Uprava za indirektno oporezivanje je griješila kad im je to odobravala. Nedavno je i UIO to shvatila i dala nova pravila na osnovu našeg mišljenja", tvrdi direktor Agencije Aleksandar Zolak.

Alternativni aerodromi

Neki od uvoznika su već od drugih aerodroma tražili informacije da li oni mogu da preuzumu uvoz lijekova. "Ništa još konkretno nije dogovoreno, ali rekli smo im da imamo mogućnost da prihvatimo određene vrste i količine lijekova i medicinskih sredstava, ali ne i sve", kaže direktor banjalučkog aerodroma Miroslav Janjić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti