Odbijen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o javnom redu i miru u RS

06.07.2016. 09:44 / Izvor: Fena
Odbijen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o javnom redu i miru u RS

Sadašnja rješenja ostavljaju previše prostora za tumačenje i eventualne zloupotrebe koje bi mogle dovesti do ograničavanja sloboda izražavanja.

Ustavni sud Republike Srpske (RS) odbio je inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o javnom redu i miru u RS. Zahtjev su prije godinu dana podnijeli Udruženje/Udruga BH novinari i Transparency International BiH.

Podnosioci inicijative predložili su tada Ustavnom sudu RS da donese rješenje kojim pokreće postupak za ocjenu ustavnosti spornih odredbi članova 7., 8. i 22. Zakona o javnom redu i miru u RS i donese odluku da osporeni članovi nisu u saglasnosti sa Ustavom RS, s obzirom na to da predstavljaju direktno kršenje prava na slobodu misli i opredjeljenja, uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja i mirnog okupljanja i udruživanja.

Klub novinara Banja Luka i Transparency International BiH smatraju da je, bez obzira na odluku Ustavnog suda, Zakon neophodno, kako je saopćeno, unaprijediti i preciznije definisati pojedine odredbe, jer sadašnja rješenja ostavljaju previše prostora za tumačenje i eventualne zloupotrebe koje bi mogle dovesti do ograničavanja sloboda izražavanja i okupljanja pojedincima ili organizacijama.

Podsjećaju da je iz istih razloga nekoliko organizacija pokrenulo kampanje kojima je cilj, između ostalog, izmjena Zakona o javnom redu i miru u RS.

-Nadamo se da će zakonodavci prepoznati potrebu za izmjenama ovog zakona kako bi izbjegli mogućnost proizvoljnog tumačenja i primjene, što za posljedicu može imati kršenje ljudskih prava – navodi se u saopćenju Kluba novinara Banja Luka i Transparency Internationala BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti