Pogledajte što će vlasti morati uraditi sa novcem MMF-a

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pogledajte što će vlasti morati uraditi sa novcem MMF-a

Doprinos za solidarnost u Republici Srpskoj i poseban doprinos za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u FBiH će biti ukinuti.

13.09.2016. 13:51 / Izvor: Akta.ba

Vlasti BiH će, nakon što im je MMF odobrio prijeko potreban novac, morati intezivnije krenuti u provođenje mjera iz Reformske agende. Za sada je isplaćen samo jedan dio od 79,6 milijuna eura. Ostali će, u razdoblju od tri godine, biti isplaćivan nakon kvartalnih pregleda kojima će se detektirati koliko se uradilo od planiranog i na osnovu toga će se se isplaćivati preostale rate.  

Ovaj trogodišnji aranžman sa MMF-om će pomoći da se zadovolje potrebe platnog bilansa i olakšati provođenje strukturalnih, fiskalnih i financijskih reformi.

U fiskalnoj politici će se uspostaviti ravnoteža između osiguranja srednjoročne održivosti i stvaranja prostora da se javna potrošnja preorijentira ka produktivnim namjenama, uključujući i investicije.

U pogledu politike za financijski sektor, težit će se očuvanju financijske stabilnosti i oživljavanju kreditne aktivnosti namijenjene privatnom sektoru. Fiskalne, finansijske i druge strukturalne reforme će pomoći da se poboljša poslovno okruženje i rezultati na tržištu rada.

Planirane reforme treba da pomognu da se poboljša poslovna klima i omogući privatnom sektoru da pruži svoj doprinos rastu, između  ostalog i putem otvaranja novih radnih mjesta.

Pogledate neke od aktivnosti koje će vlasti morati provesti u tom cilju:

SMANJITI POREZNO OPTEREĆENJE RADA

Visoko ukupno porezno opterećenje na troškove rada, posebno u FBiH, morat će biti smanjeno. Važan element je smanjenje stope doprinosa za socijalno osiguranje u oba entiteta, uz istovremeno proširivanje osnovica za porez na dohodak i socijalne doprinose kroz oporezivanje svih prihoda od rada (uključujući naknade što bi trebalo biti na snazi od siječnja/januara 2017. godine). Vlasti će smanjiti doprinose za socijalno osiguranje na način koji će biti neutralan po deficit. Poboljšanja u administriranju poreza će također pomoći da se nadoknade prihodi izgubljeni smanjenjem stope socijalnih doprinosa;

POBOLJŠATI FUNKCIONIRANJE TRŽIŠTA RADA

 Nakon usvajanja novih entitetskih zakona o radu, bit će potrebno da se dogovore novi kolektivni ugovori. Novi zakoni o radu će morati biti podržani pojačanim djelovanjem inspekcije rada, kao i jačanjem sustava  naknada za nezaposlenost i aktivnih mjera tržišta rada;

SMANJITI ADMINISTRATIVNO OPTEREĆENJE POSLOVNIH SUBJEKATA

 Između ostalog i putem usklađivanja propisa između entiteta i smanjenja parafiskalnih nameta na svim nivoima vlasti. U skladu sa smanjenjem poreznog opterećenja na rad, doprinos za solidarnost u Republici Srpskoj (RS) i poseban doprinos za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u FBiH će biti ukinuti. Entiteti će također pojednostaviti propise koji se odnose na poslovanje, između ostalog i uvođenjem jednošalterskog sustava- kao rješenja za registraciju poslovnih subjekata u FBiH iusklađivanje ovog procesa između entiteta;

POBOLJŠATI KORPORATIVNO UPRAVLJANJE I EFIKASNOST PODUZEĆA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Vlada FBiH će ponovo pokrenuti proces privatizacije, s ciljem poboljšanja konkurentnosti i smanjenja rizika po javne financije. Ona je klasificirala DP i javna poduzeća u ona koja su strateška, ona koja zahtijevaju manje ili veće restrukturiranje, te ona u kojima vlada ima manjinski udjel.

Manjinski udjeli u nekoliko poduzeća će biti prodati. Status preostalih DP-a će se rješavati ili kroz restrukturiranje i moguću privatizaciju ili putem stečaja/likvidacije. Vlada FBiH će uraditi financijsku i operativnu due diligence analizu za strateški važne BH Telecom i HT Mostar  i razgovarati o mogućnostima da ova poduzeća bilo učini profitabilnim i/ili ih privatizira. Entitetske vlade će usvojiti planove restrukturiranja za željeznice do kraja decembra/prosinca 2016. godine, a za javna poduzeća u sektoru električne energije i plina u 2017. godini.

UNAPRIJEDITI PROCESE STEČAJA I RJEŠAVANJA PRAVNIH SPOROVA

Vlada FBiH je počela reformirati svoj okvir za rješavanje gospodarskih sporova, a usvojit će novi zakon o stečaju do kraja septembra/rujna 2016. godine. Narodna skupština RS je usvojila novi zakon o stečaju u februaru/veljači 2016. godine. FBiH će uraditi studiju izvodljivosti o tome da li bi trebalo da osnuje specijalizovane gospodarske sudove, dok će RS poboljšati funkcioniranje ovih sudova, koji su već formirani, a kako bi se ubrzalo procesuiranje gospodarskih i radnih sporova.

ZAVRŠETAK PROCESA PRISTUPANJA WTO I RIJEŠAVANJE TRGOVINSKA PITANJA S EU

TRI GLAVNA CILJA PROGRAMA SU: STRUKTURALNE REFORME, FISKALNA POLITIKA I RJEŠAVANJE PROBLEMA U FINANCIJSKOM SEKTORU

Kroz strukturalne reforme će se raditi na povećanju potencijala ekonomije za rast i poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru kroz intenziviranje strukturalnih reformi kojima se poboljšava poslovno okruženje i privlače investicije.  Kroz fiskalnu politiku će se raditi na poboljšanju strukture i kvaliteta javne potrošnje, uz postepeno smanjenje nivoa zaduženosti javnog sektora. Kroz financijski sektor će se raditi na oživljavanju kreditne aktivnosti bankarskog sektora, uz očuvanje financijske stabilnosti kroz reforme financijskog sektora.  Aranžman će takođe pomoći da se unaprijedi koordinacija i suradnja između vlasti u BiH u cilju jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora.

 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti