Larisa Špuren - Šarić: Zaposlenici su najveća vrijednost Orbica

17.10.2016. 08:41 / Izvor: Akta.ba
Larisa Špuren - Šarić: Zaposlenici su najveća vrijednost Orbica

Menadžer ljudskih resursa kompanije Orbico ističe da priznanje Najpoželjniji poslodavac za njih predstavlja motiv za dalje uspješno i stabilno poslovanje.

U ogromnoj konkurentnosti kompanija važno je da menadžeri svoju firmu pozicioniraju kao idealno radno mjesto gdje svaki kanidat želi da radi i napreduje i to je upravo način na koji će poslodavac privući potencijalne zaposlenike sa izraženim kvalifikacijima, odgovornošću i spremnošću za rad, što je najvažniji preduslov za napredak kompanije.

Larisa Špuren - Šarić, menadžer ljudskih resursa kompanije "Orbico d.o.o.“  ističe da priznanje Najpoželjniji poslodavac upravo za njih predstavlja motiv za dalje uspješno i stabilno poslovanje te da do kraja godine planiraju nova zapošljavanja.

Koliko zaposlenih trenutno ima Vaša kompanija?

- Trenutno u Orbicu zapošljavamo 290 uposlenika.

Da li do kraja 2016. godine planirate zapošljavanje i u kojem obimu? Da li ste u prvom polugodištu 2016. godine zapošljavali nove kadrove i u kojem broju?

- U prvom polugodištu ove godine smo zaposlili 8 osoba a do kraja godine planiramo zaposliti jos 10 novih uposlenika. 

Da li na tržištu rada BiH pronalazite kadrove koji imaju potrebna znanja i vještine za obavljanje poslova, ili u okviru kompanije dodatno morate raditi na edukaciji zaposlenika?

- Mi svakako radimo na edukaciji naših postojećih kadrova. Rad na sebi i kontinuirani razvoj su osnovne vrijednosti naše kompanije i u skladu sa tim ulažemo dosta energije, vremena i novca u razvoj naših znanja i vještina kako bismo i dalje nudili usluge vrhunske kvalitete. Na tržištu Bosne i Hercegovine je moguće naći kvalitetne kandidate bilo da se radi o mladim potencijalima ili iskusnijim profesionalcima, s tim da mi pored znanja i iskustva koje novi uposlenici donose jako obraćamo pažnju na potencijal i profil kandidata i njihov mogući dugoročni angažman u našoj komapniji i šire u Orbico Grupi. Svi novi uposlenici bez obzira na iskustvo koje imaju u našoj kompaniji prolaze neophodnu obuku i orjentaciju kako bi se uklopili u kulturu i način rada kompanije.

Koliko je brand poslodavca i sveukupna briga o zaposlenicima važna za privlačenje novih i zadržavanje postojećih kadrova? 

- Naši ljudi su naša najveća vrijednost i u skladu sa tim jako je bitno da se brinemo o svakom pojedincu u našem lancu poslovanja. Svaki naš uposlenik je naš predstavnik prema javnosti i glasnogovornik našeg pristupa svakom uposleniku, tako da se brend nas kao poslodavca u velikom obimu zasniva baš na ovoj praksi. To naravno nama daje priliku da i dalje privlačimo one koji mogu biti kvalitetni, ravnopravni i uspješni uposlenici Orbica i u budućnosti.

Šta biste istaknuli kao najvažniju prednost Vaše kompanije kada je u pitanju odnos prema zaposlenima, šta vas to izdvaja od ostalih poslodavaca?

- Mi u Orbicu radimo na razvijanju okruženja za rad koje nas inspiriše ka izvrsnošću u svemu što radimo. Pored stabilnosti, pouzdanosti i visoke profesionalnosti, dodatne jake strane Orbica su timski rad, odlični međuljudski odnosi, zajednički fokus na rezultat i svakako prilika za učenje, za lični i profesionalni razvoj. Kako stvaramo priliku ljudima da se razvijaju i napreduju unutar kompanije, pored toga našim uposlenicima se nudi i prilika za regionalne pozicije i pozicije u drugim zemljama u kojima posluje Orbico Grupa.

Šta za Vašu kompaniju znači priznanje Najpoželjniji poslodavac?

- To je za nas veliko priznanje, za naš svakodnevni rad, principe i vrijednosti koje gajimo i održavamo. Jako nam je drago da se to prepoznaje i u javnosti a to je ujedno i veliki motiv za nas da samo nastavimo dalje ovim putem i budemo i dalje stabilni i dosljedni kao i do sada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti