EEO šeme izuzetan mehanizam za poticanje privrede

04.11.2016. 11:22 / Izvor: Fena
EEO šeme izuzetan mehanizam za poticanje privrede

U Sarajevu održane ''Obligacione šeme za energetsku efikasnost (EEO šeme)" za predstavnike građevinskog sektora u FBiH. 

Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH) i Projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Investiranje u sektor energije (EIA) organizirali su u Sarajevu prezentaciju „Obligacione šeme za energetsku efikasnost (EEO šeme)“ za predstavnike građevinskog sektora u FBiH. 

EEO šeme, kako je istaknuto, pokazale su se kao izuzetan mehanizam za poticanje privrede u zemljama koje ih implementiraju. Putem tog instrumenta, mjere energetske efikasnosti se u velikoj mjeri finansiraju putem domaćih finansijskih resursa koji ne ovise o donatorskim sredstvima ili kreditima.

Također, prezentirana su iskustva drugih zemalja u primjeni obligacionih šema, sa posebnim osvrtom na Veliku Britaniju koja je u tom dijelu imala najveću primjenu i učinak.

"Nama najbliža članica EU, Hrvatska djelimično je započela ovaj proces koji i BiH čeka već u narednoj godini. Kao primjer izdvojili smo i SR Njemačku gdje je svijest građana na takvom nivou da se favorizira skuplja energija dobrovoljno u odnosu na dostupnu jeftinu i tzv. prljavu energiju, koja ostavlja dugoročne posljedice na kvalitet zraka i zdravlje ljudi", kazala je za Fenu sekretarka Udruženja građevinara  PKFBiH Dženana Hodzić dodajući da je model obligacione šeme za energetsku efikasnost obaveza Bosne i Hercegovine prema Ugovoru o energetskoj zajednici.

Hodžić je navela da se radi o podsticajnom i razvojnom projektu koji je od velikog značaja za građevinare, kako za izvođače radova, tako i proizvođače građevinskog materijala.

"Udruženje građevinara PKFBiH je prepoznalo svoju ulogu i učešće u ovom projektu što potvrđuje prisustvo i aktivno učestvovanje predstavnika građevinskog sektora na ovoj prezentaciji", dodala je Hodžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti