Verso konferencija u Sarajevu odgovara nadolazećoj eri interneta

22.11.2016. 11:56 / Izvor: Akta.ba
Verso konferencija u Sarajevu odgovara nadolazećoj eri interneta
OTVORI GALERIJU

ICT tržište u BiH mora biti spremno da infrastrukturom podržimo sve veći rast aplikacija.

U Sarajevu je danas počela prva Verso konferencija posvećena podatkovnim centrima nove generacije.

Konferencija je okupila oko 200 ICT stručnjaka, a Haris Čeremida, direktor kompanije Verso, koja je i organizator današnjeg događaja za poslovni portal Akta.ba je kazao kako konferencija podatkovi centri nove generacije je nešto gdje će pokušati da daju odgovore na nadolazeću eru interneta, a to su internet svari, internet things, te velike količine podataka i uređaja kojim očekujemo povezivanje u budućnosti.

"Danas ćemo sa našim partnerskim firmama, svjetskim liderima, kompanijama Netapp, Cisco, Vmware i F5 pokušati naći neke od odgovora kako mi vidimo rast tržišta u kojim to smjerovima idemo, te podijeliti neka iskustva iz regije i svijeta i onda pokušati sa korisnicima naći neke od odgovora gdje sve to ide", pojasnio je Čeremida.

Dodaje, kako je ICT tržište u velikoj ekspanziji kako u svijetu, tako i kod nas. Stoga smatra da moramo biti spremni da infrastrukturom podržimo sve veći rast aplikacija generalno i zahtjeva kako na aplikacije tako i na mrežne resurse.

Na naše pitanje gdje je Bosna i Hercegovina u odnosu na regiju kada su u pitanju informacione tehnologije, Čeremida kaže da donekle kaskamo, kao i  kompletnom društvo.

"To kaskanje je manje nego u drugim dijelovima privrede i društva. Ono što je dobro, jeste da postoje investicije u ICT što nam omogućava jedan brži preskok i hvatanje koraka sa razvojem društva", kaže Čeremida, dodajući kako u BiH raste broj mladih ljudi u ICT sektoru koji se educiraju i zapošljavaju u Bosni i Hercegovini.

U nastavku konferencije zajedno sa partnerima konferencije, kompanijama Netapp, Cisco, Vmware i F5, Čeremida kaže kako će pričati o digitalnoj transformaciji kompletnog društva. Razgovaraće se o mrežnoj infrastrukturi, SDN-u, cloudu i virtualizaciji, ali i sigurnosnim aspektima cijelog procesa.

Inače, Verso kompanija kako je kazao njen direktor u Bosni i Hercegovini postoji od 2010 godine i zapošljava 18 ljudi, do kraja godine planiraju otvoriti dva nova radna mjesta, a osim ureda u Sarajevu imaju i svoj ured u Mostaru.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti