Poslovni susreti dobra prilika za unapređenje saradnje između RS i Slovačke

23.11.2016. 10:10 / Izvor: Akta.ba
Poslovni susreti dobra prilika za unapređenje saradnje između RS i Slovačke
OTVORI GALERIJU

Robna razmjena između Republike Srpske i Slovačke u devet mjeseci ove godine iznosi 90 miliona KM.

Robna razmjena između Republike Srpske i Slovačke u devet mjeseci ove godine iznosi 90 miliona KM, pri čemu Republika Srpska ima suficit, prije svega zahvaljujući investitorima iz Slovačke, koji ovde proizvedenu robu plasiraju na slovačko i druga tržišta EU, rekao je danas novinarima predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić, prije početka Poslovnog foruma „Republika Srpska – Republika Slovačka“.

Predsjednik Đurić izrazio je očekivanje da će kroz razgovore sa slovačkim privrednicima biti otvorena nova stranica saradnje, te omogućena bolja robna razmjena od sadašnje.

"Očekujemo da ćemo prilikom ovakvih bilateralnih susreta otvoriti i sagledati nove mogućnosti jer se u slovačkoj delegaciji nalaze predstavnici više privrednih sektora", dodao je Đurić.

Delegaciju iz Republike Slovačke, koju čine predstavnici 19 kompanija, predvodio ministar inostranih poslova, Miroslav Lajčak.

"Radi se o predstvanicima firmi koje su već prisutne na ovom području, ali i onima koji tek žele da uspostave kontakt", rekao je Lajčak uz nadu da će ovaj skup omogućiti i konkretnu saradnju privrednika.

Prema njegovim riječima, slovački privrednici najviše su zainteresovani za elektro-energetski sektor, ali i druge oblasti.

"Slovačka nudi široki prostor za poslovanje i investicije. Naša ekonomija radi veoma dobro, čak se može reći da postoji i nedostatak radne snage, jer nam dolaze nove investicije. Automobilski sektor je lokomotiva naše privrede", rekao je Lajčák, ističući da se neki dijelovi za vozila proizvode i u BiH.

Također, dodao je i da bi svi koji su odgovorni u bankama u BiH trebalo da preduzmu mjere radi usklađivanja poslovanja sa principima i standardima EU.

"Stavljanje banaka iz BiH na crnu listu otežalo bi kontakte i komunikaciju između privrednika van njenih granica", rekao je Lajčak.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti