Hotelom Emiran i pumpom UMAX upravlja FBiH

08.02.2017. 09:53 / Izvor: Oslobođenje
Hotelom Emiran i pumpom UMAX upravlja FBiH

Kantonalni sud u Sarajevu ranije je, po prijedlogu sarajevskog Tužilaštva donio rješenje na osnovu kojeg se pomenuta imovina oduzima.

Od petka, 3. februara, hotelom Emiran i studentskim domom Emiran - Univerzitetski hotel u sarajevskom naselju Nedžarići, te benzinskom pumpom UMAX Group u sarajevskoj Vogošći upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom!

Time se pokazuju konkretni benefiti Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u FBiH, ali i odbčna saradnja pravosuđa sa pomenutom agencijom. Imovina data na upravljanje FBiH vrijedi oko 8,5 miliona KM.

Koordinacija

Kantonalni sud u Sarajevu ranije je, po prijedlogu sarajevskog Tužilaštva donio rješenje na osnovu kojeg se pomenuta imovina oduzima privremeno na godinu i daje na upravljanje Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Tim povodom smo razgovarah sa direktorom Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Kenanom Kapom, koji ističe da je ovo zasad najozbiljniji slučaj preuzimanja neke imovine nakon što je Agencija lani stvorila pretpostavke za početak rada.

"Tako na neki način imamo top prvjenac. Donesena su sudska rješenja kojim se u Registru privrednih društava ispisuju dosadašnji vlasnici, upravitelji i kao upravitelj se upisuje Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom na godinu. Kako će biti nakon godinu, odlučit će Sud. Tužilaštvo je pokrenulo postupak, Sud po prijedlogu Tužilaštva donio rješenje koje je dostavljeno našoj agenciji. U veoma kvalitetnoj komunikaciji sa Sudom i Tužilaštvom, mi smo i proveli to rješenje, odnosno preuzeli upravljanje UMAX-om i Emiranom, benzinskom pumpom, hotelom i studentskim domom. Angažovali smo vještaka finansijske struke, on je izvršio procjenu tih pravnih lica, poslovanja, popisao šta preuzimamo, a potom smo imenovali privremene upravitelje, registrovali ih i oni nastavljaju dalji rad tih privrednih subjekata. Ono što preduzeća zarade ide na poseban račun do sljedećeg rješenja, nakon godinu. Mi smo mogli i zatvoriti te firme, ali šta bismo onda dobili? Ovako pravimo i dobit kroz doprinose", detaljno pojašnjava Kapo.

Ističe da je ključna bila dobra komunikacija sa pravosuđem u koordinisanju daljih aktivnosti: "Bitno je da svako u cijelom lancu radi svoj dio posla, bitno je da se Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u FBiH već primjenjuje i to u 29 predmeta. Već imamo i trajno oduzete di-onice jedne firme koje su sad vlasništvo Federacije, njima upravlja Agencija, a ako se prodaju - novac ide u budžet FBiH".

Obuke

Kapo pojašnjava da postoji imovina koja se sudskim rješenjima blokira i imovina koja se daje na upravljanje Agenciji: "Ima već dosta blokirane imovine. Ima mnogo slučajeva na sudu i vidjećemo kakva će rješenja biti. Bitno je pokazati da se kriminal ne isplati".

Vlada FBiH je nedavno prihvatila izvještaj o radu Agencije za 2016: "Urađeno je mnogo posla dosad. Sad možemo reći da imamo instituciju. Za 2017. ćemo u izvještaju imati podatke o upravljanju imovinom koju su sudovi oduzeli".

U 2016. za primjenu pomenutog zakona obučeno je oko 350 osoba iz pravosuđa, policije i poreznih ureda. Obuke se nastavljaju i u 2017.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti