Nacrt zakona o šumama: Predviđene veće kazne za krađu šuma

15.02.2017. 09:46 / Izvor: Fena
Nacrt zakona o šumama: Predviđene veće kazne za krađu šuma

Uloga čuvanja šuma vraćena je šumsko-privrednim preduzećima i predviđene su daleko veće kazne za nelegalno ponašanje.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona organiziralo je javnu raspravu o Nacrtu Zakona o šumama, na kojoj su sudjelovali predstavnici općina tog kantona, članovi nevladinih oragnizacija i veći broj građana, koji su pokazali interesovanje i dali svoj doprinos za buduću primjenu ovog zakona.

Predstavnički i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su Nacrt Zakona o šumama, te zadužili predlagača Federalno ministarstvo, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da organizuje i provede javnu raspravu po kantonima.

Na raspravi u ZDK-u više puta je istaknuto da sadašnje stanje u šumarstvu je alarmantno, jer se radi uz brojne probleme, od kojih su najznačajniji bespravna sječa i bespravno zauzimanje šumskog zemljišta.

To stvara milionske štete i izostanak zaštite na federalnom nivou od požara, a raspolaganje šumama nije neusklađeno s privrednom osnovom.

Novi zakon uvodi puno više reda i transparentnosti u očuvanju i gazdovanju šumama i šumskim zemljištem, ali i koristi drvnoj inudstriji.

Uloga čuvanja šuma vraćena je šumsko-privrednim preduzećima i predviđene su daleko veće kazne za nelegalno ponašanje, a lokalnim zajednicama je data mogućnost da sudjeluje u donošenju planskih dokumenata.

Zakon o šumama će tačno regulirati trošenje novca od naknada i lokalnim zajednicama bit će omogućeno da raspolažu s dijelom pripadajućeg novca.

Dosadašnja praksa kazuje da su općine s najvećim šumskim resursima među najsiromašnijima, iako imaju ogromno bogatstvo na svom području, ali su onemogućeni u raspolaganju prava da koriste odgovarajuće pripadajuće prihode.    

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti