Domaće oranice mogu biti bez granice

24.02.2017. 09:05 / Izvor: Akta.ba
Domaće oranice mogu biti bez granice

Deset uspješnih foruma održanih širom BiH, okupilo je više od 1.500 poljoprivrednih proizvođača.

Današnjim forumom u Trebinju završen je projekat o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede, koji je  realizovao Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR).

Deset uspješnih foruma održanih širom BiH, okupilo je više od 1.500 poljoprivrednih proizvođača, koji su sa predstavnicima EU, domaćim, regionalnim i međunarodnim stručnjacima razgovarali o načinima unapređenja njihove proizvodnje.

"Tržište EU je veoma konkurentno ali Evropska unija nudi brojne mogućnosti za razvoj agrarnog sektora. Poljoprivrednici bi  trebali da u svom radu primjenjuju evropske standarde, kako bi te prilike iskoristili. Počnite sada sa pripremama za EU“, rekao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, i još jednom naglasio važnost usvajanja strategije za cijelu zemlju u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na forumu u Trebinju učestvovali su i ambasador Holandije u BiH Jurriaan Kraak, te ambasador Poljske u BiH Andrzej Krawczyk, koji su prisutnima prenijeli iskustva svojih zemlja.

"EU i njene države članice će nastaviti da pomažu BiH ali je neophodno da imate jedinstvenu strategiju kako bi ste pristupili sredstvima EU",  izjavio je holandski ambasador Kraak, ističući kako BiH ima veoma dobre prirodne potencijale za razvoj održive poljoprivredne proizvodnje.

Poljski ambasador je govorio o uspješnoj transformaciji svoje zemlje u oblasti poljoprivrede u procesu pristupanja EU.

 "Naša je obaveza da dijelimo svoje iskustvo sa drugim zemljama. Naš izvoz je znatno povećan ulaskom u EU. Najviše posla je potrebno uraditi u pretpristupnom periodu", naveo je ambasador Krawczyk.

Jedna od glavnih poruka foruma jeste i neophodnost udruživanja poljoprivrednika radi jačanja njihovog ekonomskog položaja. Regionalni ekspert na projektu, Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, naglasio je da poljoprivredni proizvođači moraju zajedno nastupati na tržištu, ali i prema institucijama u iznošenju svojih zahtjeva.

O iskustvima Crne Gore govorila je projektna ekspertica Danka Perović, iz ministarstva Poljoprivrede i ruralnog razvoja, koja je naglasila neophodnost registracije poljoprivrednika, bez koje ne bi mogli koristiti subvencije niti pogodnosti koje sa sobom nose pretpristupni fondovi EU.

Učesnici foruma su iskoristili priliku da predstavnicima EU i ekspertima postave pitanja o uticaju procesa evropskih integracija na razvoj poljoprivrede u BiH, kao i o standardima koje bi trebali primjenjivati u svojoj proizvodnji.

Nakon foruma je organizovan i informativno-edukativni sajam, na kome su izlagali USAID/Sweden projekat FARMA II, HELP BiH, te Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče (UPIP) i Farmofit - Fabrika stočne hrane Rapić iz Gradiške.

Realizaciju projekta pomogli su Vesta Group iz Tuzle i marketing agencija Aquarius iz Banjaluke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti