Kompanija Xella BH u svoje proizvodne pogone investirala oko 70 miliona KM

02.05.2017. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Kompanija Xella BH u svoje proizvodne pogone investirala oko 70 miliona KM

Agencija za promociju stranih investicija ih je već 2009. godine proglasila za najvećeg pojedinačnog investitora na području BiH.

Kompanija Xella BH d.o.o je osnovana 2008. godine kada je postala većinski vlasnik preduzeća Siporex d.d. iz Tuzle. Do danas su u svoje proizvodne pogone investirali oko 70 miliona KM i postali vodeći proizvođač najkvalitenijih građevniskih materijala na tržištu BiH ali i šire.

Agencija za promociju stranih investicija ih je već 2009. godine proglasila za najvećeg pojedinačnog investitora na području BiH.

Emir Kadrić, generalni direktor kompanije Xella BH d.o.o za Akta.ba rekao je da kompanija svakodnevno bilježi konstantni rast u prodaji ali i izvozu.

Njihovo glavno izvozno tržište trenutno je Hrvatska koje doživljava svoj procvat, a na koje izvoze oko 30 posto svojih proizvoda.

Xella BH d.o.o. od 2009. godine proizvodi i prodaje najkvalitetniji građevinski materijal - porobeton pod robnom markom YTONG.

"Sretni smo što u okviru Xella koncerna imam jednu od najsavremenijih fabrika a naši rezultati to svakodnevno potvrđuju. Kroz YTONG smo stvorili veliki prepoznatljivi brend jer mi proizvodimo YTONG sistem gradnje. To znači da mi u svom proizvodnom sistemu proizvodimo sve građevinske elemente neophodne za izgradnju jednog objekta visoke kvalitete", kaže Kadrić.

U svom sastavu kompanija ima razgranutu prodajnu mrežu na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine. Dio su međunarodnog koncerna Xella International sa sjedištem u Njemačkoj, tako da je cijela prodaja organizovana prema zapadnom sistemu.

To znači da su prodajne regije, spoljni predstavnici, magacini, nabavka i sve ostalo podređeni ciljanom povećanju produktivnosti i prodaje, i uspješnom strateškom pozicioniranju na tržištu.

"Ono što je važno jeste da je tehnologija Xella-e u Bosni i Hercegovini istovjetna onoj u Njemačkoj - sve je standardizovano prema najvišem evropskom modelu, i nema nikakve razlike u proizvodnji za bosansko-hercegovačko i zapadno tržište. Standard kvaliteta je određen prema njemačkom uzorku, takozvanoj DIN normi, koja je mnogo strožija u odnosu na recimo, francuske ili druge zapadnoevropske standarde", rekao je Kadrić.

Dodao je još kako se kvalitet proizvoda kontroliše svakodnevnim internim kontrolama i periodičnim certificiranjem od strane vodećih Instituta za ispitivanje kvaliteta proizvoda u zemlji i inostranstvu.

Kompanija je prisutna na izgradnji svih značajnijih građevinskih projekata u zemlji.

"Trenutno radimo aktivno na nekoliko projekata u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Kao i uvijek u ovom poslu mnogo toga jedno drugo veže pa iz tih razloga pojedini projekti ne idu predviđenom dinamikom kako je to prvobitno planirano, ali se zato otvaraju neka nova tržišta koja nam ne daju da stojimo u svom radu", rekao je Kadrić.

Kaže, da da bi povoljnijim ponudama za kreditiranje stanovništva u sektoru gradnje stambenih objekata bila otvorena i nova tržišta i mogućnosti, koje bi njima kao kompaniji renomiranog imena i kvalitete, otvorile nove prilike za rast i razvoj.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti