Povratak Ćire u Višegrad

01.09.2017. 08:12 / Izvor: RTS
Povratak Ćire u Višegrad

Od Mokre Gore do Višegrada, prugom uskog kolosijeka, ponovo je krenula parna lokomotiva, i to u prvoj slobodnoj vožnji poslije dužeg vremena.

Od Mokre Gore do Višegrada, prugom uskog kolosijeka, ponovo je krenula parna lokomotiva, i to u prvoj slobodnoj vožnji poslije dužeg vremena. Poslije dogovora rukovodstava željeznica Srbije i Republike Srpske, omogućeno je da, u zavisnosti od interesovanja, Ćiro krene i na redovne vožnje.

Nostalgični pisak parnjače i oblak pare na mokrogorskoj stanici – znak da je Ćiro spreman za 25 kilometara dugo putovanje do Višegrada.

"Do Višegrada i nazad otprilike potrošimo dve tone uglja, pet-šest kubika vode, dole i nazad ponovo da sipamo, desetak kubika vode", priča mašinovođa Zoran Nešković.

Ljubitelji starih željeznica nestrpljivo su čekali da Nostalgija ponovo krene ka Drini ćupriji. Među njima i dvije grupe stranaca, Slovenci i Njemci, najmlađi putnik dvogodišnjak iz Berlina. "Ja sam rekao mojim prijateljima kako je u Zapadnoj Srbiji i Istočnoj Bosni prelijepo i oni su rekli da im pokažem", kaže Martin Kopečki iz Berlina.

"To je fantastično, nešto lijepo, lijepo, nema šta drugo da se kaže", ističe Jože Pucikar iz Ljubljane.

Željko Špijunović iz „Srbijavoza“ napominje da dolalzi sve veći broj stranaca – iz Zapadne Evrope prednjače Njemci, Švajcarci, a u najavi su turisti iz Azije, Kine, Japana." To ohrabruje da smo mi pozicionirani na svjetskoj mapi atraktivnih turističkih putovanja", dodaje Špijunović.

Poslije dvije stanice Ćiro je u Višegrad gdje ga rado dočekuju – stigao prije reda vožnje.

"Očekivali smo čitavog ljeta da će bar malo više dolazaka kompozicija Ćire biti u našoj opštini, ali recimo da je dolazak na današnji praznik možda znak da će to u narednom periodu biti možda češće", poručuje Mladen Đurević, načelnik Opštine Višegrad.

Olivera Todorović, direktorica Turističke organizacije Višegrad, napominje da je dolazak Ćire za Višegrad uvek posebno zadovoljstvo i dugoočekivano.

"Nama dolazak Ćire predstavlja završetak onog čarobnog turističkog prstena", ističe Todorovićeva.

Uz rekordne posjete na Šarganskoj osmici i brodovima od Perućca i Ćiru stvoreni su uslovi za izuzetnu turističku turu za koju se godinama zalažu turistički poslenici s obe strane Drine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti