Izmjenom zakona žele olakšati ostavinske postupke

07.10.2017. 10:52 / Izvor: Fena
Izmjenom zakona žele olakšati ostavinske postupke

Notarska komora Federacije BiH će inicirati izmjene Zakona o nasljeđivanju FBiH kako bi se prevladali problemi koji postoje u postupcima ostavinske rasprave.

Notarska komora Federacije BiH će inicirati izmjene Zakona o nasljeđivanju FBiH kako bi se prevladali problemi koji postoje u postupcima ostavinske rasprave.

Predsjednik Upravnog odbora Notarske komore FBiH, Zdenko Puljić u izjavi za Fenu podsjeća da su kao sudski povjerenici notari prije dvije godine dobili u nadležnost kao povjerene poslove ostavinske postupke od općinskih sudova.

"Ovdje imamo problem što se nisu postupci vodili iza ostavitelja po 30 i više godina i nasljednici su svugdje po svijetu i oni nasljednici koji su u državi čak ne znaju njihove adrese. To je problem da se ostavina završi, te ćemo tu tražiti izmjene Zakona o nasljeđivanu F BiH da, recimo, Centri za socijalni rad mogu odrediti njima skrbnika i da to bude dovoljno i zastupati njihove interese i da dobiju svoj zakonski nasljedni dio", ističe Puljić.

Trenutno zakonsko rješenje je takvo da se objavljuju oglasi u Službenim novinama FBiH kojima građani u inozemstvu nemaju pristup, a rok da se jave je godinu dana od objave.

"Naravno da se neće javiti po ovom oglasu, jer ga neće nikada vidjeti. Nasljednici koji su pozvani od notara u najvećem broju neće da snose troškove oglasa u Službenim novinama. Mora se naći praktično rješenje", ističe Puljić i dodaje kako notari i ovdje daju svoj maksimum i nastoje završiti sve dobivene ostavinske postupke.

Zbog spomenutog problema oko 30 posto ostavinskih predmeta još nije završeno. Danas Notarska komora FBiH organizira edukaciju na temu ostavinskih postupaka, jer, kako kaže Puljić, žele ove važne procedure i postupke dovesti ako je moguće do savršenstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti