Završena škola optike: Polaznici dobili praktična znanja iz ove oblasti

04.11.2017. 17:10 / Izvor: Akta.ba
Završena škola optike: Polaznici dobili praktična znanja iz ove oblasti
OTVORI GALERIJU

Kroz ovu obuku polaznicima je omogućeno praktično razumijevanje i vještine potrebne za kvalitetan dizajn, instalacije i održavanje fiber optičkih mreža

Intenzivnu školu optike, koju je organizirala kompanija MICOM BH u suradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu i kompanijom Optikum, danas je završilo 18 polaznika koji su se kroz nju imali priliku upoznati se sa radom na fiber optičkim instalacijama.

Prema riječima Aldin Camović, direktora kompanije MICOM BH, ono što je najbitnije je da je škola polaznicima osigurala znanje primjenjivo u aplikacijama za telekom, širokopojasne i veće i manje lokalne mreže i FTTH.

Dodaje da je ovo prava škola ovake vrste u regiji te da naredne godine planiraju drugi, napredniji, ciklus. ''On će biti vezan za projektiranje i implementaciju nekih rješenja koje su predstavili tijekom ove škole optike'', naveo je za Akta.ba Camović.

Smatra je ovo oblast za kojom će u budućnosti biti još veća potražnja te da bi ona trebala naći svoje mjesto možda i kao studijski program.

''Optičke komunikacije danas mijenju lokalnu infrastrukturu u u svim sferama. Najnoviji projekti su danas vezani za projekte FTTX gdje se korisnicima pružaju usluge od strane kablovskih i telekom operateta za više servisa  nego što je to ikada prije bilo moguće'', istaknuo je on.

Dragan Mičić, inženjer elektrotehnike u kompaniji Optikum, ističe da su polaznicima stavili na raspolaganje svoju opremu kako bi im dali uvid u funkcioniranje i rad optičkih i telekomunikacijskih mreža u stvarnom životu.

Na taj način su polaznici imali priliku iz prve ruke vidjeti kako je raditi na realizaciji optičkih mreža.

Naime, polaznici imali priliku nakon teoretskog dijela imaju i praktični u kojem su vidjeli kako se konketno radi na uređajima. "Najbitnija stvar u svakom znanju je da se daju dobri temelji. Mi smo im ovom obukom pokušali dati upravo to'', istaknuo je on.

Navodi da je na obuci osim inženjera i tehničara  koji već rade u kompanijama koje se bave optikom ili imaju dodirnih točka sa ovim poslom bilo i studenata.

Zoran Ljuboje, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da su potpisali sporazume sa velikim brojem kompanija i da im je cilj da u idućem razdoblju organiziraju i dalje ovakva doškolovavanja i prekvalifikacije.

Navodi da u planu imaju slične aktivnosti sa BIT alijansom koja će biti u smijeru prekvalifikacije, a koja je u skladu sa potražnjom poslodavaca na tržištu rada.

Božidar Popović, prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kaže da im je cilj razvijati partnerski odnos sa kompanijama.

''Danas su ustanove visokog obrazovanja u situaciji da se moraju tržišno orijentirati. Cilj nam je da kadar koji proizvodimo bude takav da će se odmah moći uklopiti na tržištu rada, bez potrebe ikavog doškolovavanja'', naveo je on.

Podsjetimo, tijekom obuke u trajanju šest dana, sa preko 24 sata predavanja,  polaznicima je omogućeno praktično razumijevanje i vještine za kvalitetan dizajn, instalacije i održavanje fiber optičkih mreža.

Kroz nju su polaznici naučili kako da spajaju optičke kablove, postavljaju konektore, testiraju i rješavaju probleme na fiber optičkim mrežama, a radi povećanja efikasnosti, pouzdanosti i smanjenja troškova zastoja u mrežnom prometu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti