Istraživanje MasterIndex: Beskontaktno plaćanje sve popularnije i u BiH

14.11.2017. 13:49 / Izvor: Akta.ba
Istraživanje MasterIndex: Beskontaktno plaćanje sve popularnije i u BiH
OTVORI GALERIJU

Novi rezultati Mastercard studije pokazuju da su građani BiH upoznati sa pogodnostima elektronske trgovine.

Jelena Ristić, direktorica za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, i Amir Trokić, Account manager za BiH, predstavili su danas rezultate prvog MasterIndex BiH 2017 istraživanja u pogledu korištenja online i beskontaktnih plaćanja, odnosno koliko često i šta građani BiH kupuju na Internetu, gdje plaćaju beskontaktno i kako se BiH poredi sa drugim europskim tržištima.

Novi rezultati Mastercard studije pokazuju da su građani BiH upoznati sa pogodnostima elektronske trgovine, a 78,7 posto njih je već obavljalo online plaćanja.

"Kada koristite online plaćanja, cijeli svijet je vaša prodavnica, tako da možemo reći da je najveća prednost online plaćanja široka dostupnost roba i usluga, 24/7. Činjenica da štedite vrijeme kupovinom od kuće umjesto stajanja u redovima prenatrpanih prodavnica, pogotovo u vrijeme praznika, razlog je više zbog kojeg je online kupovina svake godine sve popularnija", rekla je Ristić.

Studija o finansijskim potrebama i navikama aktivnih korisnika kartica u Bosni i Hercegovini ukazuje na to da 30 posto njih kupuje online nekoliko puta godišnje, 11,9 posto kupuje povremeno, zavisno od njihovih potreba, dok 11,8 posto kupuje bar jednom mjesečno.

Amir Trokić, account menadžer Mastercarda za teritoriju BiH, predstavio je rezultate MasterIndex istraživanja provedenog u BiH u aprilu ove godine na uzorku od 1.000 građana starijih od 18 godina koji su aktivni korisnici platnih kartica.

"Ovo je prvi put da imamo rezultate istraživanja o online i beskontaktnim plaćanjima koja se tiču navika potrošača u BiH", kazao je Trokić, dodajući da ih 
je konkretno zanimalo koliko je raširena upotreba beskontaktnih tehnologija.

"22 posto ispitanika u istraživanju su potvrdili da imaju, odnosno da koriste beskontaktne kartice. Njima najčešće plaćaju korisnici u dobi od 25 do 34 godine, iako se ona koristi u svim dobnim grupama, s izuzetkom starijih osoba od 60 godina koji nisu pokazali interes za ovom tehnologijom. Ogromna većina, blizu 80 posto građana BiH koristilo je svoju karticu za plaćanje putem interneta. Neki to rade više puta sedmično, a neki tek jednom godišnje. Među potrošačima na internetu je više žena - 55 posto", kazao je Tokić.

Najčešće se online plaćaju odjeća i obuća, zatim elektronski uređaji, mjesečni računi  i smještaj za odmor.

"Ono što nas je dalje zanimalo, bilo je šta i gdje korisnici beskontaktnih kartica kupuju, gdje koriste svoje kartice, pa je njih 35 posto navelo da karticama plaćaju beskontaktno u trgovinama odjećom i obućom, 26,5% ispitanika plaća u supermarketima i 22 % u apotekama, odnosno drogerijama", dodao je Trokić.

Kazao je da su ovi rezultati su u skladu sa širenjem beskontaktne tehnologije u BiH i podsjetio da je Mastercard beskontaktnu tehnologiju u našoj zemlji predstavio 2014. godine i od tada do danas 11 banaka je počelo aktivno raditi na izdavanju beskontaktnih kartica.

Naglasio je da nova tehnologija uvijek stvara nove zahtjeve koje korisnici postavljaju.

"U ovom slučaju smo željeli da saznamo gdje korisnici žele plaćati beskontaktnim karticama, a da to trenutno nije moguće. Na vrhu liste nalazi se vozila javnog prijevoza, potom taxi vozillima i na trećem mjestu su restorani", dodao je on.

Prema istraživanju, razlog tome je prije svega ušteda u vremenu, dakle beskontaktne transakcije su brže i kraće od uobičajenih i 26 posto ispitanika je reklo da je u pitanju jednostavnost plaćanja, dok je 35 posto ispitanika reklo da se odlučuju za beskontaktno plaćanje jer daje dodatnu mogućnost za učestvovanje u nagradnim igrama.

Kada je riječ o sigurnosti plaćanja online, 51 posto ispitanika smatra da je ta vrsta plaćanja sigurna, dok je 39% neodlučno po ovom pitanju, što ukazuje na to da još uvijek postoji prostor za poboljšanje, kada je u pitanju edukacija korisnika o sigurnim online plaćanjima.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti