Protokol korak ka suradnji FBiH i Hrvatske u transplantacijskoj medicini

20.12.2017. 13:29 / Izvor: Akta.ba
Protokol korak ka suradnji FBiH i Hrvatske u transplantacijskoj medicini

Osnovni cilj Prijedloga protokola o saradnji u oblasti transplantacijske medicine jeste povećanje dostupnosti transplantacijskih usluga te razvoj i unapređenje kvalitete transplantacijske medicine na području FBiH.

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Milan Kujundžić i federalni ministar zdravstva Vjeskoslav Mandić potpisali su danas u Zagrebu Protokol između ministarstava o suradnji u području transplantacijske medicine.

Ovom prilikom, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić u izjavi za Fenu je kazao da se raduje istinskoj spremnosti Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za nastavkom i produbljivanjem međusobne suradnje.

"Mogućnost konkretne i intenzivne suradnje sa Hrvatskom kao svjetskim liderom u području transplantacije i doniranja organa za nas u Federaciji BiH je od ogromne važnosti i dodatni podsticaj za razvoj transplantacijske medicine", izjavio je Mandić.

Osnovni cilj Prijedloga protokola o saradnji u oblasti transplantacijske medicine između Ministarstva zdravstva RH i Federalnog ministarstva zdravstva jeste povećanje dostupnosti transplantacijskih usluga te razvoj i unapređenje kvalitete transplantacijske medicine na području FBiH.

Protokol također podrazumijeva i suradnju koja se temelji na načelima solidarnosti i reciprociteta, na obostranu dobrobit građana FBiH i Hrvatske, odnosno Eurotransplanta.

Kako je rečeno Feni, načelo solidarnosti ostvaruje se omogućavanjem dostupnosti darovanih organa u Republici Hrvatskoj posebno vulnerabilnoj (vrlo osjetljivoj) grupi pacijenta iz FBiH, dok se načelo reciprociteta ostvaruje balansom darovanih i primljenih organa između državljana FBiH i državljana RH, odnosno Eurotransplanta.

 "To znači da Protokol, pored daljnje saradnje dva Ministarstva u cilju razvoja transplantacijske medicine u FBiH, stvara mogućnost da, na načelu reciprociteta koji se ostvaruje balansom darovanih i primljenih organa, državljanima Federacije BiH (djeca i visoko urgentni primaoci) kojima je indicirana transplantacija bude omogućeno liječenje transplantacijom jetre i srca u zdravstvenim ustanovama u RH", istakao je Mandić.

Praktična provedba Protokola zapravo podrazumijeva situaciju da kada 'imamo donora u FBiH, odnosno suglasnost obitelji za doniranje organa, u slučaju da nemamo adekvatnog primatelja u Federaciji BiH i ne možemo iskoristiti darovani organ za liječenje u FBiH, taj organ ponudimo Republici Hrvatskoj, odnosno Eurotransplantu. S druge strane, na načelu reciprociteta koji se ostvaruje balansom darovanih i primljenih organa, pacijentima Federacije BiH (djeca i visoko urgentni primatelji) bit će omogućeno liječenje transplantacijom jetre i srca u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH'.

"Potpisivanje Protokola je za nas veliki iskorak, i dodatni podstrek za razvoj transplantacijske medicine u FBiH, osobito nakon nedavno usvojenih izmjena i dopuna Zakona o transplntaciji organa u FBiH. Ovaj Protokol nam stvara mogućnost da naši pacijenti budu transplantirani u Hrvatskoj. Međutim, treba biti svjestan da ta suradnja počiva na načelu solidarnosti i reciprociteta koji se ostvaruje balansom darovanih i primljenih organa, što praktično znači da će uspjeh ovog Protokola prije svega ovisiti o tome koliko ćemo mi u FBiH imati darivatelja a samim tim i transplantacija", dodao je Mandić.

Kazao je da je potpisivanje Protokola za njih dodatni poticaj te pozvao da svi unutar zdravstvenog sustava, ali i u društvu uopće, pruže još više kako bi razvijali transplantacijsku medicinu za dobrobit svih pacijenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti