Potpisan Sporazum o saradnji BiH i Regionalnog ureda WHO za Evropu

21.02.2018. 12:05 / Izvor: Fena
Potpisan Sporazum o saradnji BiH i Regionalnog ureda WHO za Evropu

Sporazum je nastavak prethodnog sporazuma koji se odnosio na period 2016-2017.godinu.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Zsuzsanna Jakab potpisali su dvogodišnji Sporazum o saradnji za period 2018-2019.godina.

Sporazum je nastavak prethodnog sporazuma koji se odnosio na period 2016-2017.godina i dalje odražava viziju Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, Bolje zdravlje za Evropu, kao i koncepte, principe i vrijednosti koji podupiru razvoj Evropske politike  za zdravlje – Zdravlje 2020.

"Ovaj dvogodišnji Sporazum obuhvatit će oblast antimikrobne rezistencije, nasilje i povrede, ishranu, reproduktivno zdravlje, zdravlje majki, novorođenčadi, djece i adolescenata, zdravlje i okoliš, zdravstvene sisteme, upravljanje rizikom od infekcija i pripravnost za hitne zdravstvene situacije i Međunarodne zdravstvene propise", rekao je Osmanović.

Politika Zdravlje 2020 će u Bosni i Hercegovini biti realizirana kroz razvoj novih i poboljšanje postojećih javnozdravstvenih planskih dokumenata i fokusiranje na kontrolu opterećenja nezaraznim oboljenjima. Ovaj okvir će u potpunosti odražavati vrijednosti, principe, ciljeve i prioritetna područja za provođenje aktivnosti politike Zdravlje 2020, kao i Evropski akcioni plan za jačanje javnozdravstvenih kapaciteta i usluga.

Dvogodišnji sporazum o saradnji za period 2016-2017.godina potpisan je u Podgorici gdje je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović učestvovao u radu Konferencije ministara zdravlja zemalja jugoistočne Evrope na temu imunizacije.

Konferenciju su organizirali Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, s ciljem da se sagleda učinjeni progres u oblasti imunizacije u Evropi i analiziraju izazovi i problemi sa kojima se suočava svaka od zemalja kada je u pitanju podizanje i održavanje stepena vakcinacije na željenom nivou, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti