Prvi Centar za bioremedijaciju u BiH bit će otvoren krajem marta

09.03.2018. 08:04 / Izvor: Akta.ba
Prvi Centar za bioremedijaciju u BiH bit će otvoren krajem marta

Prvi regionalni Centar za bioremedijaciju bit će otvoren u srijedu, 28. marta 2018. godine u Lukavcu.

Centar za bioremedijaciju zemljišta kontaminiranog naftom i naftnim derivatima, izgrađenog kao rezultat saradnje kompanija KEMIS-BH i Dekonta CR bit će otvoren u srijedu, 28. marta 2018. godine u Lukavcu.

Partnerske kompanije Kemis BH, d.o.o. i Dekonta a.s., već dugi niz godina surađuju u polju unapređenja stanja okoliša Bosne i Hercegovine. Rezultat te saradnje je i uspostava prvog pogona za tretman kontaminirane zemlje u BiH.

Podsjetimo, kako je Akta.ba pisala ranije, Centar za bioremedijaciju je izgrađen u industrijskoj zoni Lukavac, a vrijednost investicije je oko 300.000,00 KM.

Riječ je o prvom takvom centru u regiji Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Uspostavom funkcionalnog Centra za bioremedijaciju stvoriti će se uvjeti za dekontaminaciju zemljišta u skladu sa evropskim standardima i njeno ponovno korištenje u različite svrhe. Projekat će dovesti do rasterećenja okoliša i smanjenja uticaja na okoliš, unapređenju stanja i razvoju sistema upravljanja otpadom u BiH, te doprinjeti razvoju novih tehnologija i kreaciji novinh radnih mjesta.

Inače, kompanija  KEMIS-BH bavi se skupljanjem, skladištenjem i zbrinjavanjem opasnog otpada u industriji, životnoj okolini i domaćinstvima, specijalnim čišćenjima u industriji,obradom medicinskog otpada, proizvodnjom, inženjeringom i konsaltingom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti