Teslić - Potpisani ugovori za dodjelu podsticaja za zapošljavanje 52 osobe

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Teslić - Potpisani ugovori za dodjelu podsticaja za zapošljavanje 52 osobe

Potpisani ugovori za dodjelu podsticaja za zapošljavanje su vrijednosti 156.000 KM.

02.04.2018. 13:45 / Izvor: Fena

Ugovori o zapošljavanju 52 osobe sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS u vrijednosti 156.000 KM potpisani su danas u Tesliću.

Ugovori su potpisani kao rezultat saradnje Udruženja građana "Nešto Više" Sarajevo i Opštinske uprave Teslić,  a kroz program "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini" koji finansira Europska unija, a realizuje Međunarodna organizacije rada – ILO. 

Cilj projekta "Partnerstvom do novih radnih mjesta"  je povećati zaposlenost putem prekvalifikacije nezaposlenih, stvoriti nova radna mjesta i podržati lokalni ekonomski razvoj i reformu tržišta rada u opštini Teslić.

Projekt implementira Udruženje građana "Nešto Više" Sarajevo sa partnerima Opštinom Teslić, Srednjom školom "Nikola Tesla" Teslić, ZZZRS Biro Teslić, Interfobom Banja Luka, te partnerskim kompanije sa područja opštine Teslić, u periodu od juna 2017. do decembra 2018. Ukupna vrijednost projekta je 222.113 eura.

Proteklih mjeseci rađena je intenzivna prekvalifikacija nezaposlenih osoba za zanimanja CNC operater za drvo, metaloglodač, zavarivač TIG postupkom, CNC operater za metal, monter LED displeja, te obuke za poljoprivrednike kako bi se zaposlili kroz osnivanje komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva. Prekvalifikacije i obuke ukupno je prošlo 89 osoba dok će sedam proizvodnih preduzeća zaposliće 26 novih radnika a ugovore su potpisali i poljoprivredni proizvođači, njih 26, koji su se odlučili za komercijalnu proizvodnju, odnosno formiranje komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva. Značajan je podatak da će 14 ženskih osoba kroz ove podsticaje dobiti posao.

Potpisivanju ugovora prethodilo je raspisivanje javnog poziva potencijalnim aplikantima, po jasno definisanim uslovima koje moraju ispuniti da bi ostvarili pravo na 3.000 maraka za svakog novozaposlenog radnika. Oni su takođe iskazali zadovoljstvo što su privrednici prepoznali ovu podsticajnu aktivnost, a posebno poljoprivrednici, jer je jedan od strateških ciljeva stvaranje komercijalnih poljoprivrednih gazdinstva.

"Drago nam je što se ovakvi projekti dešavaju na području naše opštine i iz godine u godinu naša opština bilježi povećanje zaposlenosti i nadam se da je i opštinska uprava jednim velikim dijelom doprinjela ovakvoj realizaciji", izjavio je Borislav Tešić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Teslić.

Projekt menadžer u Udruženju građana "Nešto Više" Adem Lisičić je rekao da su Opština Teslić i to udruženje, pored sredstava Europske unije, učestvovali i sa svojim sredstvima i resursima u ovom projektu

"Primarni cilj je bio zapošljavanje 38 osoba, međutim mi smo obezbjedili dodatna sredstva, pa smo uspjeli da zaposlimo 52 osobe", naveo je Lisičić. 

Privrednici su istakli veliko zadovoljstvo ovim projektom, kao i zalaganjem Opštinske uprave da poveća broj zaposlenih u realnom sektoru.

"Potpisali smo ugovor za pet novih radnika i sa dosadašnjih 320 sada ćemo imati 325 radnika. Težimo ka proširenju proizvodnje, finalizaciji i sticanju novih vrijednosti, a time i proširenju novih radnih mjesta", rekao je Đorđe Gajić, direktor d.o.o. "Elgrad" Teslić

Direktor d.o.o. "Metal"  Teslić Ranko Bijelac je rekao da zapošljavaju 40 radnika, te da su aplicirali za podsticaj za četiri radnika, a radi se o CNC operaterima za metalopreradu. 

Iz Opštinske uprave i nevladine organizacije "Nešto Više" poručili su da će se njihova međusobna saradnja na istim ili sličnim projektima nastaviti i u narednom periodu, saopćeno je iz Udruženja "Nešto Više".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti