Održan prvi seminar za interne auditore prema zahtjevima standarda IFS FOOD

21.06.2018. 09:30 / Izvor: Akta.ba
Održan prvi seminar za interne auditore prema zahtjevima standarda IFS FOOD

Osnovni cilj ovog seminara bio je da se djelatnici koji rade na održavanju postojećeg sistema sigurnosti hrane upoznaju sa zahtjevima norme IFS.

Početkom juna ove godine u Sarajevu je u organizaciji TÜV NORD Group - Predstavništvo u BiH održan prvi seminar za interne auditore prema zahtjevima standarda IFS FOOD ver. 6.1 u Bosni i Hercegovini.

Naime, trgovački lanci danas definiraju zahtjeve za proizvod, posebno kada je u pitanju proizvodnja robnih marki. Trgovci hranom u EU i šire postavljaju primjenu zahtjeva norme IFS kao jedan od osnovnih kriterija saradnje, te kroz provjere (audite) proizvođača svojih robnih marki, traže ispunjenje zahtjeva norme IFS. Cilj ovih provjera je utvrditi nivo kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvedenih prehrambenih proizvoda, ali i ocijeniti sposobnosti i mogućnosti dobavljača prehrambenih proizvoda da odgovore na sve zahtjeve tržišta, a sve radi podizanja kvalitete i sigurnosti proizvoda i proizvodnih procesa.

Kako je jedan od osnovnih zahtjeva IFS standarda i potreba stalnog osposobljavanja i usavršavanja na temu sigurnosti hrane, seminar je bio namijenjen menadžerima, voditeljima timova za sigurnost hrane, tehnolozima u proizvodnji, vlasnicima i svima koji učestvuju u bilo kojoj fazi proizvodnje hrane.

Osnovni cilj ovog seminara bio je da se djelatnici koji rade na održavanju postojećeg sistema sigurnosti hrane upoznaju sa zahtjevima norme IFS. Program je obuhvatio tumačenje svakog zahtjeva norme IFS, kako bi polaznici mogli primijeniti ove zahtjeve, efikasno ih održavati u svojim firmama i doprinijeti kontinuiranom poboljšanju uspostavljenog sistema u skladu sa zahtjevima standarda IFS Food. Naglašavajući zahtjev za internim auditom, seminar je omogućio osposobljavanje polaznika za provođenje internog audita.

IFS – International Featured Standards je skup od 8 međunarodno priznatih standarda (IFS Food, IFS Logistics, IFS Broker, IFS HPC, IFS Cash & Carry, IFS Global Markets Food, IFS PACsecure i IFS Food Store) kojima upravlja IFS Management GmbH sa sjedištem u Berlinu, Njemačka.

IFS Food je standard koji se odnosi na sve faze proizvodnje hrane nakon primarne proizvodnje. Krajem prošle godine izdata je nova verzija standarda – IFS Food, ver. 6.1 koja će početi vrijediti od 01.07.2018.

Temelji ovog standarda jesu primjena sistema kvalitete (ISO 9001), rad prema važećoj zakonskoj regulativi, uzimajući u obzir i međunarodnu regulativu za hranu, te primjena HACCP načela, rad prema dobroj proizvođačkoj praksi, rad prema dobroj higijenskoj praksi i analiza rizika.

Ciljevi IFS Food kao i ostalih IFS standarda su: objediniti standarde za sigurnost hrane i kvalitetu i uspostaviti zajednički standard sa jedinstvenim sistemom ocjenjivanja, osigurati usporedivost i transparentnost kroz cijeli lanac opskrbe, raditi s akreditovanim certifikacijskim tijelima i kvalificiranim auditorima odobrenim od strane IFS-a, smanjiti broj audita u godini, smanjiti troškove i vrijeme potrebno za audite.

Svakom polazniku seminara se nakon provjere znanja testom i pozitivnim rješavanjem istog, od strane TÜV Croatia d.o.o. - TÜV NORD Group izdaje certifikat o osposobljenosti za internog auditora, koji je priznat od svih međunarodnih institucija i kao takav može poslužiti kao polazna osnova za daljnje usavršavanje na ovom području.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti