U Bosni i Hercegovini preko 300 preduzeća posjeduje FSC certifikat

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Bosni i Hercegovini preko 300 preduzeća posjeduje FSC certifikat

Lider prema broju izdanih certifikata ubjedljivo je TÜV NORD GROUP sa 235 izdata certifikata tj. 74% od ukupnog broja certificiranih preduzeća u BiH.

21.09.2018. 13:14 Izvor: / Akta.ba

Drvna industrija u Bosni i Hercegovini je tradicionalno jedna od najrazvijenijih privrednih grana, prvenstveno zbog toga što su šume jedan od najvažnijih prirodnih resursa u državi. Prema posljednjim podacima, šume i šumska zemljišta u BiH obuhvataju površinu od 3.231.500 hektara što predstavlja 63% ukupne površine BiH. Kako bi se iskoristili ti prirodni resursi, vlasti u BiH pokrenule su konkretne aktivnosti za izradu strategije za rast izvoza i razvoja drvoprerađivačke industrije za razdoblje od 2018. do 2022. godine. Također, posljednjih godina zabilježena su i direktna strana ulaganja u drvoprerađivački sektor. Odlučujući faktori za ovakva ulaganja bili su niži troškovi rada, ali i kvalitetna drvna građa, koja je u većini zemalja Zapadne Evrope zbog velikog stepena iskorištenosti - rijetkost.

Navedene činjenice pozitivno su utjecala na rast drvoprerađivačke aktivnosti u Bosni i Hercegovini, koja je u oblasti drvne industrije za četiri mjeseca ove godine ostvarila izvoz veći od 400 miliona KM ili za dva posto više nego u istom periodu prošle godine. 2017. godine u BiH unutar drvne industrije ostvaren je izvoz vrijedan 1,3 milijarde KM, što je za 9,2 % više nego 2016. godine. U strukturi izvoza najveće učešće ima namještaj 37,7 % ili više od 505 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom je caa 350% 

Istovremeno, na svjetskom nivou raste svijest o ekološki odgovornom korištenju šumskih resursa, te mnoge zemlje uvode zakonske regulative u cilju zaštite i unaprjeđenja šuma kao jednog od najsloženijih eko-sistema. Jedna takva regulativa je Direktiva Evropske Unije broj 995/2010 ili European Union Timber Regulation koja ima za cilj sprečavanje prometa i trgovina ilegalnim drvetom na teritoriji EU. Ovakvim zakonskim regulativama naravno podliježu proizvođači i trgovci proizvodima od drveta. 

Kako bi spremno odgovorila na zahtjeve evropskog tržišta, u pogledu ekoloških standarda i održivog razvoja, drvna industrija u Bosni i Hercegovini aktivno slijedi trendove u certifikaciji drvnih proizvoda. U cilju zadovoljenja uslova koji vladaju na međunarodnom tržištu i osiguravanju uspješnog poslovanja, te opstanka na zahtjevnom tržištu, subjekti iz drvne industrije se sve češće odlučuju za uvođenje FSC certifikata. Danas oko 300 preduzeća u BiH posjeduje FSC certifikat što postaje svojevrsna putovnica proizvodima od drveta za pristup međunarodnim tržištima.

FSC (Forest Stewardship Council) je nezavisna, nevladina i neprofitna organizacija uspostavljena s ciljem promoviranja odgovornog upravljanja svjetskim šumama. Jedan od zadataka FSC organizacije je uspostava standarda čijom primjenom se osigurava promoviranje ekološki odgovornog, društveno korisnog i ekonomski održivog upravljanja svjetskim šumskim resursima.

Osnovna ideja je da se uz pomoć podizanja ekološke svijesti potrošača podstakne dugoročno upravljanje šumama uz poštivanje potreba sadašnjih i budućih naraštaja. 

Prema FSC standardima mogu se certificirati i proizvođači svih drugih proizvoda čije je porijeklo iz certificiranih šuma (npr. med, gljive, pluto, papir itd.).

Postoje dva tipa FSC certifikacija, a to su:

- FSC FM (Forest Management certification) za vlasnike šuma i društva koja upravljaju šumama

- FSC CoC (Chain of custody certification) za proizvođače i trgovce drvetom i proizvodima od drveta

Kod preduzeća koja ispunjavaju FSC CoC zahtjeve u tehničko-tehnološkom smislu, proces proizvodnje ne trpi nikakve izmjene. Neophodno je fizičko razdvajanje robe i obilježavanje proizvoda koji su sa porijeklom i bez porijekla. Dokaz o porijeklu robe je ulazna faktura i CoC broj dobavljača (prije svake nabavke neophodna je kontrola validnosti certifikata dobavljača na web-site: www.fsc-info.org gdje se može provjeriti svaki FSC certifikat). 

Broj FSC certificiranih preduzeća u regiji

FSC oznaka pruža garanciju da je finalni proizvod moguće pratiti do samog izvora.

FSC zaštitni znak (FSC logo) se koristi kao veza izmeću certificiranih šuma i krajnjeg potrošača (kupaca). 

 

 

FSC, Forest Stewardship Counsil i   su tri zaštićena i u mnogim zemljama registrirana znaka čija zloupotreba podliježe zakonima o zaštiti intelektualne svojine. Te tri oznake se uvijek na zvaničnim dokumentima ili bar pri prvoj upotrebi u nekom tekstu, moraju koristiti sa simbolima ™ i ®, zavisno od toga da li su ti zaštićeni znaci u nekoj zemlji registrirani (®) ili samo podliježu zakonima o zaštiti intelektualne svojine (™). U BiH se te oznake koriste uz superscript ™. 

FSC 100% etiketa može biti samo ona originalno preuzeta sa FSC web stranice, sa identifikacionim brojem nositelja certifikata.

FSC certifikat može izdati jedino ovlaštena certifikacijska kuća koja obavlja inspekciju organizacije, te uvidom u dokumentaciju i stanje na terenu utvrđuje stepen usklađenosti sa standardom. 

Kada je riječ o certifikacijskim kućama koje nude FSC CoC certifikaciju na području Bosne i Hercegovine, lider prema broju izdanih certifikata ubjedljivo je TÜV NORD GROUP sa 235 izdata certifikata tj. 74% od ukupnog broja certificiranih preduzeća u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti