Hadžić i Hadžialić donose "Novu ekonomsku politiku" u BiH

22.09.2018. 14:33 / Izvor: Akta.ba
Hadžić i Hadžialić donose 'Novu ekonomsku politiku' u BiH
OTVORI GALERIJU

Danas je u knjižari "Svjetlost" u Sarajevu održana promocija i potpisivanje knjige "Nova ekonomska politika", autora Faruka Hadžića i Dine Hadžialića.

Danas je u knjižari "Svjetlost" u Sarajevu održana promocija i potpisivanje knjige "Nova ekonomska politika", autora Faruka Hadžića i Dine Hadžialića.

Knjiga pod nazivom "Nova ekonomska politika" primarno je ekonomska, međutm pisana je za širu publiku, odnosno jezikom jasnim široj populaciji. Cilj autora je bio da kroz istraživački rad ponude prijedloge rješenja i razmišljanja, kako pokrenuti ekonomiju BiH kroz novi pristup uz primjenu makroekonomske politike (Fiskalna politika, Politika dohotka, Vanjskotrgovinska politika i Monetarna politika). Na taj način je organizovana i sama knjiga, te je ovo prvo zajedničko djelo navedenih autora.

Na promociji se prisutnim ispred Svjetlostkomerca obratila Nađa Čekić koja vjeruje da će djelo "Nova ekonomska politika“ značajno obogatiti literaturu ekonomije, te da će potencijalni čitatelji pronaći u njoj odgovore na svoja pitanja.

U okviru današnje promocije govorila je Azra Atagić-Ćatović, ispred poslovnog portala Akta.ba, generalnog medijskog pokrovitelja. Atagić-Ćatović je ovom prlikom kazala kako se obradovala ovome djelu, jer Hadžić i Hadžialić obrađuju teme koje muče male firme u BiH, a koje je donijela Reformska agenda, usvojena 2016. godine.

Reformska agenda je kako navodi pokrenula odliv radne snage iz BiH, opteretila rad u BiH uvođenjem novih doprinosa na topli obrok, regres i na edukaciju.

"Danas u privredi imamo veliki problem, tj. nedostatak radne snage i nezadovoljne radnike  sa malim plaćama", pojašnjava Atagić-Ćatović, navodeći i kao problem ogromne parafiskalne namete kojih ima preko 3.400.

Osvrćući se na knjigu "Nova ekonomska politika", kazala je kako su se Hadžić i Hadžialić svim ovim problemima pozabavili vrlo ozbiljno, objašnjavajući kako smanjiti doprinose sa jedne strane, a sa druge strane kako da se nadomjesti nedostatak tih sredstava u budžetu.

Riječ više o knjizi dao je prof.dr. Izudin Kešetović i recezent pomenute knjige. On je kazao da oni koji budu čitali ovu knjigu ili se budu bavili ovim problemom vidjet će da postoje mogućnosti i rješenja.

"Samo ljudi koji i nisu ničim opterećeni, imaju objektivno znanje i izazove mogu da ponude i rješenja. Stoga ova knjiga, mnogima može poslužiti da prodube svoja saznanja o jednoj složenoj, ali ne i nerješivoj materiji", naglasio je profesor Kešetović.

Zaključne riječi o djelu koje će upotpuniti bh. ekonomiju dali su njeni autori. Hadžialić je rekao da je ova knjiga stručni rad koji je pokušao dati neku alternativu dosadašnjoj ekonomskoj politici u BiH, jer kako kaže mi u BiH imao samo politiku uravnoteženja budžeta i ostalo nije bitno.

"Nije bitna privreda, nije bitno kako se posluje. Stoga mi smatramo da je bitna privreda, da se mora apsolutno sve uraditi da se privreda rastereti, pa čak i da u jednom momentu ugrozite budžet", rekao je Hadžialić.

Hadžić, je kazao kako su on i kolega Hadžialić željeli kroz ovu knjigu da daju svoj doprinos  da je moguće pokrenuti ekonomiju u BiH na jedan  prihvatljv način koj može svako od građana razumjeti. Odnosno, kako pokrenut ekonomiju kroz smanjenje doprinosa, kako osigurati smanjenje minimalne plaće, kako rasteretiti privredu od nameta.

"Svjedoci  smo da se godinama u BiH ništa pozitivno ne dešava kada je u pitanju ekonomski napredak, te smo naše dosadašnje znanje i iskustvo predočili u knjigu kroz koju smo ponudili listu rješenja, diskusija šire društvene zajednice", kazao je Hadžić.

Na kraju zajednički stav autora je  da država mora da finansira investicije i pokrene privredu, jer ukoliko se privredi olakšaju poslovanja ona će bolje raditi, te će se mnogo brže će se puniti fondovi.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti