Održan II sastanak Savjetodavnog Odbora uoči 5. po redu RENEXPO® BIH

28.09.2018. 08:28 / Izvor: Akta.ba
Održan II sastanak Savjetodavnog Odbora uoči 5. po redu RENEXPO® BIH

Nove investicije u sektoru energetike i voda u BiH i unapređenje investicionog okvira su fokus ovogodišnjeg skupa RENEXPO® BiH.

U susret Petom međunarodnomsajmu energetike, voda i okoliša - RENEXPO® BiH, organizator, predstavnik njemačke grupacija REECO za Zapadni Balkan, je sazvao drugi sastanak savjetodavnog odbora i tom prilikom upoznao prisutne sa novinama, učesnicima, sajamskim i konferencijskim programom.

Nove investicije u sektoru energetike i voda u BiH i unapređenje investicionog okvira su fokus ovogodišnjeg skupa RENEXPO® BiH.

Svečano otvaranje sajma ove godine je mjesto za promociju najznačajnijeg događaja koji je obilježio 2018. godinu – Usvajanje okvirne energetske strategije BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je pozvan da tom prilikom najavi očekivanja za naredni period.

Set mjera i preporuka za ubrzanje procedure izdavanja dozvola, koje je potrebno prikupiti za izgradnju energetskih objekata, obuhvata program na čijoj izradi su uključeni GIZ i USAID.

Prezentacija, upotpunjena predstavljanjem institucija u sajamskoj ekspoziciji, omogućuje direktne sastanke sa predstavnicima institucija na koje pozivamo investitore.

Novo u BiH!

Grupno finansiranje održivih energetskih projekata - Crowdfunding, ima uspješne primjene u susjednoj Hrvatskoj, a organizator Prve konferencije u BiH, Regionalni centar za informisanje i obrazovanje iz održivog razvoja za JIE (REIC) uvodi ovu praksu u BiH. 

Ena Muraspahić je najavila da će učesnici konferencije saznati šta je u planu za finansiranje.

Javno-privatno partnerstvo i ESCO su modeli finansiranja, uveliko uvriježeni u zemljama regije, te se očekuje da u BiH nađu više primjene.

EBRD predstavlja program za finansiranje zelene ekonomije u BiH GEFF - Green Economy Financing Facility. Benefite programa GEFF je predstavila Lejla Softić, EBRD GEFF.

Glavne teme sajma - Energija i Voda - povezane su u bitnom i osetljivom segmentu - Hidroelektrane i održivi razvoj.

Da nije svaka kap Watt, podsjetio je Nenad Đukić, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Globalno pitanje očuvanja voda i izgradnje MHE je pitanje koje zahtijeva pažnju struke.

U sajamskoj izložbi ovo je najzastupljenija tema, zato je važno da je struka na adekvatan način uključena u program, složili su se članovi radne grupe uključeni u izradu GIZovog programa za Održivi razoj u oblasti MHE u BiH.

Investitore treba upoznati sa pratećim problemima i ulaganjima, postojećom prenosnom mrežom, troškovima monitoringa, i tsl., dosadašnja praksa je drugačija, dodala je gospođa Sabina Hadžiahmetović iz HEIS-a.

Finansijske planove za unapređenje infrastrukture vodosnabdijevanja će na konferenciji predstaviti Svjetska banka.

Da je bitno govoriti o kvalitetu vode za piće, istakao je Damir Mrđen, direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

On je dodao da su iskustva komunalnih kompanija, vezana uz implementaciju postrojenja za tretman otpadnih voda dragocjena.

lako ne dobra, ova iskustva su poučna - komunalne kompanije iz Sarajeva, Bihaća, Mostara, Bijeljine, Živinica su pravi sagovornici u diskusiji i prezenteri na konferenciji.

U oblasti upravljanja otpadom, očekuje se iskorak vrijedan pažnje.

Projekat sanacije deponije u Sarajevu je potrebno predstaviti na međunarodnoj konferenciji RENEXPO®BiH, složili su se prisutni stručnjaci u ovoj oblasti.

Ove godine sajmu se pridružuje BaSWA, član međunarodnog udruženja za čvrsti otpad iz BiH, koji će okupiti predstavnike regionalnih deponija i komunalnih kompanija.

Naizgled daleka, ali vrlo je izvjesna budućnost transporta je upotreba e-vozila.

Automobilska industrija, u skladu sa ekološkim standardima nudi alternativu. O trenutnom stanju i izazovima učesnike je upoznao Adnan Bosović iz sektora za razvoj Elektroprivrede BiH.

Po prvi na RENEXPO®BiH - Univerzitetska ulica - Omogućuje univerzitetima da se bolje predstave potencijalnim partnerima iz državne uprave i svijeta biznisa, a istovremeno i upoznaju stručnu javnost sa svojim radom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti