Izdvojena sredstva za sedam projekata iz oblasti JPP-a

06.12.2018. 07:54 / Izvor: Fena
Izdvojena sredstva za sedam projekata iz oblasti JPP-a

Ugovori o javno-privatnom partnerstvu obuhvataju ukupno sedam projekata od značaja.

U Ministarstvu privrede Tuzlanskog kantona jučer su potpisani Ugovori sa šest općina o implementaciji nepovratnih novčanih sredstava namijenjenih za podsticanje i pružanje podrške jedinicama lokalne samouprave za pripremu i implementaciju projekata od značaja po modelu javno-privatnog partnerstva.

Novac su, između ostalih, dobili Grad Tuzla za izgradnju kompleksa Iličnica i Doboj Istok za toplifikaciju centralnog dijela naselja Klokotnica, dok je za Općinu Srebrenik osigurano 20.000 KM za pripremu dva projekta i to izgradnju Centra za smještaj osoba starije dobi te izgradnju sportsko-rekreativne zone.

Savjetnik načelnika općine Srebrenik za privredni razvoj Adnan Bijelić pojasnio je da će ovim sredstvima biti u mogućnosti izraditi projektnu dokumentaciju.

S druge strane, Grad Tuzla namjerava da uloži novac u planiranje rekonstrukcije Ilinčice, jednog od omiljenih izletišta građana Tuzle. Predviđena je potpuna obnova izletišta, sanacija klizišta i cesta, izgradnja etnosela, motela, zoo parka, igrališta, kao i trim staze te je šef Odjeljenja za razvojno planiranje Grada Tuzle Esmir Spahić naglasio je da su investitori već zainteresirani.

"Tuzla nekoliko godina unazad radi na razvoju turizma te bi ovaj projekt trebao upotpuniti i turističku ponudu, ali i pružiti prostor građanima za rekreaciju", kazao je Spahić, dodajući da su dobili 10.000 KM za ovaj projekt.

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona provelo je proceduru odabira projekata u koje je uloženo 100.000 KM, a resorni ministar Osman Puškar istaknuo je da je ovo način da se angažira domaći i inostrani kapital u dugoročnom smislu.

"Smisao je da se ponude projekti te da se kroz odgovarajuće procese angažira finansijski kapital u BiH, a to je i ulaganje u biznis", dodao je ministar Puškar.

Ugovori o javno-privatnom partnerstvu obuhvataju ukupno sedam projekata od značaja. Novac su osim Tuzle, Srebrenika i Općine Doboj Istok dobile Općina Gradačac za izgradnju bazena i smještajnih kapaciteta, Općina Kalesija za projekt unapređenja i izgradnje kanalizacione mreže i Općine Sapna za unapređenje ulične rasvjete.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti