Zbog svađe oko nadležnosti, BiH nema plan EU integracija

04.01.2019. 11:06 / Izvor: Nezavisne novine
Zbog svađe oko nadležnosti, BiH nema plan EU integracija

Iako je još na početku svog evropskog puta prije desetak godina BiH trebalo da usvoji nacionalni plan evropskih integracija, to ni do danas nije urađeno.

Iako je još na početku svog evropskog puta prije desetak godina BiH trebalo da usvoji nacionalni plan evropskih integracija, to ni do danas nije urađeno.

Naime, u proteklih nekoliko godina bilo je pokušaja da se postigne saglasnost, ali je uvijek dolazilo do svađa u vezi s nadležnostima, zbog čega je odlučeno da se institucije prvo fokusiraju na mehanizam koordinacije, s obzirom na to da je u tom mehanizmu u prvom planu šta je čija nadležnost u sklopu evropskih integracija. Tako je, primjera radi, ustanovljeno da je oko dvije trećine svih nadležnosti u vezi s evropskim integracijama na nivou entiteta, dok je ostatak na nivou države i distrikta, s tim da se u FBiH dio entitetskih nadležnosti prenosi na kantone, što je i bio jedan od važnih kamenova spoticanja prilikom razgovora o mehanizmu koordinacije.

Lejla Ramić-Mesihović, direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH i ekspert za evropska pitanja, kaže za "Nezavisne" da postoji konfuzija da je mehanizam koordinacije sinonim za evropski plan integrisanja. Međutim, ona ističe da je plan mnogo opsežniji i po dubini definiše i zadatke i rokove za svaku od institucija u evropskom procesu, dok mehanizam koordinacije samo utvrđuje nadležnosti, bez ulaženja u detaljne aktivnosti. Pojašnjava da je plan integrisanja tabela iz koje se vidi koji nivo vlasti mora izvršiti koju obavezu do kojeg vremenskog roka.

"Sve što nam je potrebno da bismo imali ovaj veoma važan instrument za dalji proces integrisanja je politička volja i saglasnost. Znam da su određene političke strukture dovodile u pitanje u korelaciju koordinacijski mehanizam i njegovo usvajanje i strukturiranje s ovim programom. To nije nešto što je povezano. Koordinacijski mehanizam je kanal za donošenje odluka s vlasitim protokolima, koje su mu dodijelili oni koji učestvuju u njemu, a plan integrisanja je alatka koja treba da omogući svim tim dijelovima vlasti da usvoje svoje obaveze unutar rokova koji su jako bitni kako bi cijeli proces integrisanja išao svojim tokom", naglasila je ona.

U Delegaciji EU kažu da svaka država koja teži da postane članica EU mora usvojiti program integracija u EU.

"To je dokument koji će potvrditi opredijeljenost i omogućiti pravilno upravljanje i praćenje procesa reformi", rečeno je "Nezavisnim" u Delegaciji EU.

Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva, kaže da nije iznenađena što se s usvajanjem ovog dokumenta kasni jer je, kako ističe, odavno jasno da bh. političari nemaju iskrenu namjeru da zaista rade na evropskim integracijama.

"Međutim, veliki problem je i odnos naših građana, koji ne pokazuju veliki entuzijazam da natjeraju one koje su birali da rade na evropskom putu BiH", kaže ona i dodaje da dobar dio građana želi evropske integracije kako bi se što lakše iselili.

"Mnogi to vide kao šansu da se lakše zaposle u nekoj od bogatijih zemalja", zaključuje ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti