Freelanceri: U Parlamentu FBiH ima volje da se na nas računa

02.03.2019. 08:41 / Izvor: Fena
Freelanceri: U Parlamentu FBiH ima volje da se na nas računa

Predlagač zakona je zastupnik Irfan Čengić, koji je obrazložio da želi pomoći mladima koji su ostali u BiH i svakodnevno "izvoze svoju pamet".

Udruženje Freelance u Bosni i Hercegovini izrazilo je zadovoljstvo što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio Nacrt zakona o otpisu poreskih dugovanja fizičkih lica rezidenata FBiH koja su ostvarila prihode iz inostranstva.

"Ova činjenica govori da još ima nade za freelancere koji samo žele da se cjelokupni proces oporezivanja sprovodi transparentnije te da se stvore bolji uslovi kako bi izmirivali svoje obaveze, ali i ostvarivali prava koja proizilaze iz njih", saopćili su iz Udruženja Freelance u BiH.

Uvjereni su da "u Parlamentu Federacije BiH zaista ima političke volje i želje da se na zajednicu freelancera računa kao na partnera s kojim se zajednički mogu definisati smjernice da se uredi ova oblast u korist velikog intelektualnog i radnog potencijala, te u korist poreznog sistema Federacije BiH”.

Predlagač zakona je zastupnik Irfan Čengić, koji je obrazložio da želi pomoći mladima koji su ostali u BiH i svakodnevno “izvoze svoju pamet”, a novac troše u BiH.

Otpisom ovih dugovanja se pomaže njima jer nisu bili u mogućnosti platiti te poreze zbog nepostojanja obrazaca, ali i Poreznoj upravi da napravi detaljnu evidenciju i počne blagovremenu naplatu poreza, navedeno je u saopćenju Udruženje Freelance u BiH. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti