Brčko Distrikt se zadužuje kod MMF-a za 3,75 miliona KM

25.07.2014. 08:47 / Izvor: eKapija.ba
Brčko Distrikt se zadužuje kod MMF-a za 3,75 miliona KM

Kako je pojasnio ravnatelj Direkcije za financije Mato Lučić radi se o kreditnom zaduženju u iznosu od 3.750.000 KM, odnosno dva posto ukupno odobrenih sredstava za BiH, sa rokom otplate od pet godina.

Vlada Brčko Distrikta BiH, na 39. izvanrednoj sjednici usvojila je Odluku o zaduženju Brčko Distrikta BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovi sudjelovanja  Brčko Distrikta BiH u raspodjeli dodatnih sredstava uz osmu tranšu IV. Stand-by aranžmana.

 Kako je pojasnio ravnatelj Direkcije za financije Mato Lučić radi se o kreditnom zaduženju u iznosu od 3.750.000 KM, odnosno dva posto ukupno odobrenih sredstava za BiH, sa rokom otplate od pet godina uključujući i razdoblje odgode od tri godine. On ističe da je u pitanju najpovoljniji financijski aranžman s kamatnom stopom od 1,07 posto, dok će se otplata vršiti u osam jednakih kvartalnih rata.

"Sredstva će biti utrošena u svrhu plaćanja troškova aktivnosti koje su poduzete kako bi se reagiralo i ublažilo stanje poplava i klizišta za vrijeme izvanrednog stanja koje je na prostoru Distrikta trajalo oko dva mjeseca“, kazao je Lučić, dodajući da će po konačnom usvajanju ove Odluke u Skupštini Brčko Distrikta BiH sredstva biti raspoloživa već  naredni dan, kako je potvrđeno i iz Centralne banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti