Vijesti

Brčko: Završena Fabrika vode vrijedna 11 mil. EUR

13.04.2010. 14:11 / Izvor: eKapija.ba

Fabrika vode u prigradskom naselju Plazulje u Brčkom spremna je za tehnički prijem što će omogućiti ulazak u probnu proizvodnju početkom maja ove godine, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić.

On je s članovima Vlade i delegacijom Skupštine distrikta posjetio ovaj kapacitet u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 11 miliona eura, od čega su povoljni ino-krediti austrijske Vlade i "Hypo banke" 8,5 miliona, dok je ostatak obezbijeđen kroz lokalni budžet kapitalnih potreba.

Brčanska Fabrika vode je projektovana na 330 litara u sekundi, a s uvezenom tehnologijom i opremom koje su najsavremenija dostignuća u svijetu za preradu prirodnih vodotoka u vodu za domaćinstva, predstavlja jedinstven kapacitet u BiH, saopćeno je iz Vlade Distrikta Brčko.

Izgrađen otvoreni bazen kapaciteta 100.000 metara kubnih, s instaliranim grubim prečistačima i ugrađenim moćnim pumpama, omogućava potpuno snabdijevanje grada u ekscesnim situacijama, kao što je zagađenje vodotoka Save, te grubo filtriranje vode prije ulaska u proces prerade.

"U toku je završetak opremanja laboratorije za stalno praćenje kvaliteta vode i provjeru njenog hemijskog i biološkog sastava, čime se omogućava službeni tehnički prijem, odnosno, ulazak u probni rad početkom maja, a nakon toga, po ranijoj odluci Vlade, predaja kapaciteta na upravljanje Javnom preduzeću "Komunalno Brčko", kazao je šef Vladinog Odjeljenja za komunalne poslove Predrag Ljubojević.

On je dodao da za provjeru i atestiranje kompletnog procesa i proizvedene vode, angažovani su stručnjaci beogradske Fabrike vode "Makiš" koji su inače vršili nadzor, kao i svih relevantnih institucija i zavoda iz Sarajeva i Banjaluke.

Projekt-menadžer Fabrike vode Slobodan Čubrilo ističe da postojeći glavni cjevovod do gradskih rezervoara može prihvatiti maksimalno 150 litara u sekundi, što podrazumijeva potrebu njegove rekonstrukcije i nastavak ulaganja u razvodnu mrežu. U Vladi kažu da se ti poslovi već projektuju i realizovat će se po prioritetima u više faza.

"Uz oko 14 kilometara glavnog voda koji se zbog dotrajalosti i neprilagođenog kapaciteta mora mijenjati, mi hitno ulazimo i u pripremu projekata za zamjenu oko 60 kilometara razvodne mreže koju čine, kako sam informisan, azbestne i olovne cijevi. Za pun kapacitet bez ugrožavanja zdravlja naših građana, zamjena tog cjevovoda je neminovnost i ne trpi odlaganje", istakao je gradonačelnik Dragan Pajić.

Izgrađeni kapacitet rješava snabdijevanje građana i privrede distrikta za period od najmanje 50 narednih godina, rečeno je prilikom obilaska funkcionera distrikta Fabrike vode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti