Buško jezero: Građevinski radovi, strahuju ribolovci, prijete pomorom ribe

30.05.2020. 07:59 / Izvor: BHRT
Buško jezero: Građevinski radovi, strahuju ribolovci, prijete pomorom ribe

Šteta je u ovom slučaju neminovna, tvrde ribolovci. No, to u ovom slučaju i nije jedini problem, upozorava resorni kantonalni ministar.

Buško jezero ovog ljeta biće pretvoreno u veliko gradilište. Zbog gubljenja velikih količina vode, Konzorcij u kojem se nalazi čak pet domaćih građevinskih firmi, betonskim injektiranjem kreće u sanaciju tog jezera. Smanjivanjem nivoa vode, pripreme za taj posao su već počele, a s njima su počela i negodovanja tamošnjih ribolovaca, koji se boje za sudbinu ribljeg fonda u toj akumulaciji.

Zbog priprema za sanaciju Buškog jezera, razina vode u ovoj hidroakumulaciji sve je niža, dok je paralelno s tim opasnost za veoma bogati riblji fond, koji se tu nalazi, sve veća.

Davor Kuliš, ribočuvar - “Sad ne znamo dokle će ić’ taj nivo, koliko će ić’, samo znam da su neke vrste ribe ugrožene, ne same ribe, nego mrijest ribe. Jer sad smo u nekoj fazi, znači, mrijesta šarana, šta se dešava? Znači, jezero kako se povlači ikra ostaje na suhome.”

Šteta je u ovom slučaju neminovna, tvrde ribolovci. No, to u ovom slučaju i nije jedini problem, upozorava resorni kantonalni ministar.

Ivica Brešić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10 - “Još nismo od njih dobili odgovor na koji način oni planiraju, da li uopće planiraju pražnjenje jezera. Od federalnog Ministarstva smo dobili odgovor da oni nisu dali nikakve suglasnosti za ta pražnjenja.”

U HEP-ovoj Crpnoj stanici Buško jezero ističu kako su pribavili sve neophodne suglasnosti za planirane radove vrijedne nekoliko milijuna eura, te da ti radovi neće izazvati nikakav pomor ribe, jer će razina vode u jezeru biti spuštena do kote 702, 5 metara, dok se kota biološkog minimuma nalazi na 700, 5 metara.

Jugoslav Brdar, vlasnik koncesije na sportski ribolov - “Najčudnije je u svemu ovome je ta netransparentnost Elektroprivrede Hrvatske kada je u pitanju ovo jezero. Nekad u šali znam reć’ da je ovo jezero mistično kao Loh Nes, šta god se ovdje radi nekakva je mistika. Ja sam pozivao gospodu iz Crpne stanice Buško jezero da se i oni obrate, da demantiraju te informacije. Međutim, oni su rekli da bez svog glasnogovornika nemaju ovlasti da daju bilo kakve izjave.”

S istim tim obrazloženjem, odgovorni u Crpnoj stanici nisu željeli stati ni pred našu kameru, ali su nam rekli kako su, prema njihovu mišljenju, sva ova upiranja prstom u Buško jezero, kao i svaki put, isključivo posljedica početka predizborne kampanje, ovaj put za lokalne izbore.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti