ina

Vijesti / REGIJA

INA će sav gas proizveden u Hrvatskoj morati da prodaje HEP-u

Proizvođač prirodnog gasa INA dužan je, radi osiguranja zaliha gasa te povećanja raspoloživosti prirodnog gasa u Republici Hrvatskoj, u pomenutom periodu, cjelokupni proizvedeni prirodni gas u Republici Hrvatskoj prodati Hrvatskoj elektroprivredi.

16.09.2022. 08:48 / Izvor: Akta.ba

Vlada Hrvatske je u srijedu donijela uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije kojom se, između ostaloga, nalaže kompaniji INA povećanje proizvodnje prirodnog gasa za 10% u odnosu na planiranu proizvodnju prirodnog gasa, u skladu sa tehničkim i tehnološkim mogućnostima, u razdoblju od 1. oktorba 2022. do 31. marta 2023.

Ovom Uredbom se, zbog poremećaja na domaćem tržištu energije, uređuju posebne mjere za trgovinu električnom energijom, način i uslovi formiranja cijena za određene kategorije kupaca električne energije i toplinske energije, nadzor nad primenom cijena određenih ovom Uredbom, te posebni uslovi obavljanja energetskih djelatnosti.

"Proizvođač prirodnog gasa INA dužan je, radi osiguranja zaliha gasa te povećanja raspoloživosti prirodnog gasa u Republici Hrvatskoj, u pomenutom periodu, cjelokupni proizvedeni prirodni gas u Republici Hrvatskoj prodati Hrvatskoj elektroprivredi. Cjelokupni proizvedeni prirodni gas odnosi se i na prirodni gas koji je do dana stupanja na snagu ove Uredbe proizveden, nezavisno da li je za njega proizvođač prirodnog gasa (INA) sklopio ugovor o prodaji prije stupanja na snagu ove Uredbe, a čije važenje uključuje razdoblje iz članka 1. stavka 4. ove Uredbe", stoji u propisu.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti