Centar "Okusi Hercegovinu" u srcu Starog grada Mostara

11.03.2010. 09:58 / Izvor: eKapija.ba
Centar 'Okusi Hercegovinu' u srcu Starog grada Mostara

Na jednom od najupečatljivijih uglova starog dijela grada Mostara, u povijesnoj gradskoj jezgri koja je pod zaštitom UNESCO-a, samo tridesetak metara od Starog mosta, 10. marta je svečano otvoren Centar za promociju tipičnih proizvoda i teritorija Hercegovine.

Jedna multifunkcionalna struktura u kojoj je smještena trgovina za prodaju tradicionalnih poljoprivredno - prehrambenih i zanatskih proizvoda, jedan info-point za poljoprivredne, kulturne i prirodne resurse ruralne Hercegovine i na kraju servisni centar za realizaciju projekata u cilju valorizacije tipičnih proizvoda i teritorija i inicijativa za tehničku i financijsku potporu proizvođačima. Jedna polazna točka za turiste, ali također i nada za sve građane Mostara i BiH koji imaju želju da upoznaju, a u mnogim slučajevima i da ponovo otkriju vrijednosti i kvaliteta starih i autentičnih tradicija, saznanja i okusa Hercegovine, saopćio je Ured za informisanje Grada Mostara.

Centar je jedna od inicijativa koju je podržala talijanska nevladina organizacija UCODEP i Udruženje "Okusi Hercegovinu", u okviru projekta "Zaštita i valorizacija poljoprivrednih tradicionalnih proizvoda od vrijednosti za Hercegovinu" kao i Ministarstva vanjskih poslova Italije, Regije Toskana i Provincije Arezzo. Jedan je od integriranih projekata, realiziran od Ucodep i Cefe, koji predviđa direktne intervencije za poboljšanje kvalitete promocije hercegovačkog sira iz mijeha, vina žilavka i blatina i meda u pojedinim pilot područjima Hercegovine, ali također i izravne akcije za promoviranje teritorije. Ukupne investicije projekta su 3.300.000 eura od čega 1.650.00 eura investira Ministarstvo vanjskih poslova Italije, 500.000 eura NVO Ucodep, Cefa i ostali talijanski partneri, a 1.150.000 eura ide na teret lokalnih partnera.

Važan prilog u pokretanju Centra dao je Grad Mostar koji je financirao obnovu prostora investirajući oko 49.000KM, te je isti ustupio Udruženju "Okusi Hercegovinu", koje je ujedno i odgovorni subjekt za vođenje uslužnih aktivnosti, na privremeno besplatno korištenje. Svečanosti su uz ostale bili nazočni i veleposlanik Republike Italije u BiH, Raimond De Cadorn, gradonačelnika Mostara, Ljubo Bešlića, i predsjednika Provincije Areco, Robert Vasaia, kao brojnih predstavnika, predstavnika lokalnih uprava, entitetskih i državnih institucija, predstavnika privatnog i nevladinog sektora iz cijele Bosne i Hercegovine svečanom otvaranju Centra ističu značaj koju inicijativa ima za ovaj grad kao i za cjelokupno područje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti