Cijene CNG-a u Sarajevu povoljnije od zemalja regiona

09.09.2020. 17:07 / Izvor: Akta.ba
Cijene CNG-a u Sarajevu povoljnije od zemalja regiona

Punionica je zvanično počela sa radom 27.05.2020.godine.

Od zvaničnog puštanja u rad prve javne punionice kompresovanog prirodnog gasa (CNG) krajem maja tekuće godine, bilježe se značajni rezultati u prodaji, saopćeno je danas iz Sarajevogasa.

Osim vozila gradskog javnog prijevoza, redovni korisnici u sve većem broju postaju firme i preduzeća čija službena vozila koriste prirodni gas kao pogonsko gorivo.

"Kako je BiH otvaranjem javne punionice uvrštena na CNG mapu Evrope, gotovo svakodnevno naše usluge koriste velika teretna vozila iz evropskih i zemalja regije ali i putnički automobili sa turistima koji su do sada izbjegavali da posjete našu zemlju i Kanton, upravo zbog nepostojanja javne CNG punionice. Rezultati bi bili i bolji da zbog aktuelne situacije uzrokovane pojavom korona virusa nije značajno umanjen broj dolazaka turista iz zemalja EU, kao i robna razmjena", ističu iz ovog preduzeća.

Osim što omogućava znatno niže troškove preduzećima koja odluče da koriste CNG kao pogonsko gorivo za motorna vozila, otvaranjem punionice stvoreni su uslovi i da se u većoj mjeri poboljša kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo.  KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo kao jedini distributer gasa na području Kantona Sarajevo nastoji da kroz razvojne projekte kao što je CNG punionica, doprinese poboljšanju kvaliteta zraka kao i općenito uslova života građana Kantona. Izgradnjom i puštanjem u rad punionice, Sarajevogas prati savremene tokove u svijetu i Evropi, gdje je posljednjih godina trend zamjena postojećih pogonskih goriva automobila tj.nafte i benzina koji spadaju u najveće zagađivače čovjekove okoline, sa prirodnim gasom koji je trenutno potpuno ekološki prihvatljivo gorivo.

"Također, ukoliko posmatramo cijene CNG-a  u zemljama regiona, evidentno je da je cijena CNG-a koju nudi KJKP Sarajevogas trenutno najpovoljnija. U poređenju sa nekim državama, čak i za 50 % niža što bi svakako trebao biti dodatni stimulans za masovniju upotrebu ovog ekološki prihvatljivog energenta", ističu.

U tabeli 1.prikazan je odnos cijena u regionu:

  Područje  Cijena CNG                                (u izvornoj valuti) Cijena CNG                  (*pretvoreno u KM)   Index 
Sarajevo 1.11 KM/kg 1.11 KM/kg 100.0
Zagreb 9.00 kuna/kg 2.33 KM/kg 209.9
Rijeka 9.94 kuna/kg 2.58 KM/kg 232.3
Ljubljana 0.92 EUR/kg 1.80 KM/kg 162.1
Srbija* 94 dinara/kg 1.55 KM/kg 139.6

*kurs na dan 09.09.2020.godine; www.cngeurope.com (*uzete prosječne cijene u Srbiji)

"Očekuje se masovna upotreba u saobraćaju CNG-a kao izuzetno povoljnog pogonskog goriva, prije svega zbog velikog potencijala ekspolatacije. Ciljne grupe korisnika u Kantonu Sarajevo su javni gradski prevoz, taxi vozila, komunalna preduzeća, kantonalna ministarstva, javne institucije, privredni subjekti i stanovništvo Kantona Sarajevo. Punionica ima dvije saobraćajne trake, za autobuse i komercijalna vozila, odnosno mala putnička vozila. U narednom periodu, planirana je organizacija radnog vremena 0-24 sata. Također, u slučaju potrebe, postoji mogućnost značajnog proširenja prostora za skladištenje gasa koji koristi punionica", navode iz Sarajevogasa.

Prva javna CNG punionica u Kantonu Sarajevo nalazi se u neposrednoj blizini poslovno-tehničkog objekta Sarajevogasa u Butilama. Projekat u vrijednosti od 1.905.690 KM realiziran je sredstvima Vlade Kantona Sarajevo i Sarajevogasa. Punionica je zvanično počela sa radom 27.05.2020.godine.

Kako bi se u potpunosti ostvario jedan od ciljeva, a to je zaštita životne sredine i smanjenje zagađenja, kao i značajne uštede, neophodno je da vlasti na državnom nivou donesu strateške odluke kako bi poticali nastavak izgradnje javnih CNG punionica, ali i omogućili popuste prilikom kupovine i registracije vozila koja kao pogonsko gorivo koriste kompresovani prirodni gas (CNG), poručili su iz Sarajevogasa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti