Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Delic najavio podršku organizaciji 53. Evropskog šumarskog takmičenja u nordijskim disciplinama

24.01.2021. 08:05 / Izvor: Akta.ba

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić jučer je održao sastanak sa predstavnicima Organizacionog odbora 53. Evropskog šumarskog takmičenja u nordijskim disciplinama (EFNS), te tom prilikom najavio podršku njegovoj organizaciji.

Bosanskohercegovački glavni grad i njegova olimpijska planina Igman bit će domaćini ovog takmičenja, koje će se održati u februaru 2022. godine, na nordijskim stazama igmanskog Velikog polja.

Kako su naglasili predstavnici ovog odbora, EFNS ima tradiciju održavanja dužu od 50 godina. Prvi put je održano 1969. godine u Todtnau – Shwarzwald, u Njemačkoj.

Takmičenje okuplja oko 1.000 učesnika, a osim sportskog dijela sadrži i stručne seminare i stručno - turističke ekskurzije, te posjete kulturno-historijskim znamenitostima zemlje i grada domaćina.

"Projekat organizacije 53. EFNS-a bit će podržan od Vlade Kantona Sarajevo, kao manifestacija od javnog interesa za Kanton Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu", istakao je ovom prilikom, ministar Delić.Dodao je i kako je jedan od ciljeva ovog projekta da se kroz izgrađenu infrastrukturu za potrebe održavanja EFNS-a, tj. njegovih olimpijskih disciplina biatlon i skijaško trčanje, Igmanu vrati olimpijski sjaj.

"Namjera nam je da naš Igman ponovno postane prepoznatljiv kao jedan od najmodernijih olimpijskih sportskih centar ove namjene na kojem bi se nakon ovog sportskog događaja organizirala međunarodna i domaća takmičenja, te podstakao razvoj ovih zimskih sportova.", obrazložio je ministar Delić.

Istaknuto je i kako se, pored ovoga, značaj održavanja EFNS-a na Igmanu ogleda i u promociji zimske turističke ponude u KS, ali i u direktnoj koristi za turistički sektor zbog najavljenog sigurnog dolaska više od 1.000 turista, sportista i drugih učesnika u ovoj sedmodnevnoj sportskoj manifestaciji.

Ministar Delić je istakao kako će Ministarstvo privrede KS biti na raspolaganje organizatorima u punom kapacitetu, te ih obavijestio da su potrebna sredstva za podršku organizaciji događaja planirana na njegovim budžetskim stavkama u 2021. godini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti