Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Do kraja sedmice usvajanje izmjena Programa mjera za ublažavanje posljedica pandemije na privredu

06.04.2021. 07:54 / Izvor: Akta.ba

U cilju unapređenja transparentnosti i kvalitetnijeg provođenja procesa pripreme i usvajanja dokumenta izmjena i dopuna Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom, danas je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao radni sastanak sa članovima nedavno formirane komisije za njegovu izradu.

U njen sastav ministar Delić je imenovao predstavnike akademske i poslovne zajednice, nevladinog sektora, Skupštine Kantona Sarajevo, Ministarstva finansija i resornog Ministarstva privrede.

Podsjećamo da je provođenje ovog izmijenjenog i dopunjenog programa predviđeno Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo.

Njime je  propisano da će Vlada Kantona Sarajevo, u skladu sa obezbijeđenim sredstvima, osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou Federacije Bosne i Hercegovine za mjesece u 2021. godini za djelatnosti kojima je rad znatno otežan, zbog posljedica uzrokovanih pandemijom.

Također je ovim zakonom precizirano da Vlada može odlukom odobriti isplatu pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću na nivou FBiH subjektima kojima je svojom odlukom zabranila rad, i to za period trajanja ove zabrane.

Na današnjem sastanku je istaknuto kako je ova komisija već značajno angažovana u izradi ovog programa, kako bi on što prije bio spreman za usvajanje Vladi KS, te time postao i upotpunosti operativan.

"Cijenim da će ovaj dokument biti razmatran i usvojen od strane Vlade KS do kraja ove sedmice, nakon čega će se pristupiti daljnjim aktivnostima u smislu njegove operacionalizacije, odnosno implementacije predmetnih finansiranja", najavio je ministar Delić, te zahvalio članovima ovog radnog tijela na njihovoj ekspeditivnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti