Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Do sada prijavljeno 30 deponija u slivu rijeke Bosne

06.09.2018. 11:50 / Izvor: Akta.ba

"Do sada je prijavljeno 30 deponija u slivu rijeke Bosne, i to najviše na području grada Zenice, zatim Ilijaša i Visokog", kazali su za Akta.ba iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) povodom projekta "Čista rijeka Bosna".

INZ je glavni partner na projektu "Čista rijeka Bosna", u koji je uključeno 13 lokalnih zajednica u slivu rijeke Bosne, sa ROTOR organizacijom za razvoj turizma kao implementatorom finansiranog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH).

"Cilj prijave deponija je da uprave lokalnih zajednica imaju uvid u aktuelno stanje nelegalnih deponija otpada u slivu rijeke, i da komunalna preduzeća mogu brže reagovati u cilju njihovog uklanjanja. Osim toga, radi se na tome da stanovništvo stekne uvid u stanje divljih deponija na području svoje zajednice i da se uključuje u zajedničke napore i aktivnosti na čišćenju divljih deponija i podizanju ekološke svijesti", kazali su iz INZ-a.

Objasnili su da se nakon prijave deponije, provjerava tačnost prijave na terenu, i poslije toga administrator aplikacije postavlja ikonicu i fotografiju deponije na mapu. Komunalna služba dobija podatke o deponiji i u skladu sa svojim prioritetima, radi na njenom uklanjanju. Po uklanjanju deponije, uprava obavještava administratora da ukloni ikonicu sa mape.

Prijava deponije

"Projekat je uspješan u više sfera. Tokom ljeta izvršene su akcije čišćenja u gradovima/opštinama/općinama u slivu rijeke Bosne, i time je očišćen dio otpada sa nelegalnih odlagališta. Sa druge strane, najbolja ekološka poruka je kad se primjerom poručuje, tj. kad akteri sa akcija čišćenja poručuju javnosti da se bolje odnosi prema zaštiti životne sredine", ispričali su iz INZ-a.

Pored toga, naglašavaju da se putem distribucije promotivnog materijala, medijskih izvještaja sa akcija, zatim sa Facebook Fun Page-a, radi se na održavanju kontinuiteta za poboljšanje ekološke svijesti stanovništva. Tu su web stranica i aplikacija za mobilne telefone u cilju budnijeg odnosa stanovništva prema nelegalnim odlagalištima i otpadu uopšte.

"Projekat se realizuje do kraja 2018. godine, a njegova vrijednost  je 17.439 $. ROTOR organizacija će u saradnji sa partnerskim lokalnim zajednicam u slivu rijeke raditi na produženju započete saradnje i nakon završetka realizacije projekta. Kao rezultat te saradnje očekujemo i realizaciju novih projekata u slivu na poboljšanje ekološkog i turističkog imidža područja", poručili su iz INZ-a.

M.R.R.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti