Dogovoren nastavak izvoza mesa u Tursku

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dogovoren nastavak izvoza mesa u Tursku

04.09.2019. 14:59 / Izvor: Akta.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dogovorio je danas u Ankari, na sastanku sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pekdemirlijem, nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u ovu zemlju.

"Izvoz goveđeg mesa, biće nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći da izveze 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana", izjavio je ministar Šarović nakon sastanka.

Naime, kako Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, još uvijek čeka ratifikaciju parlamenata, ministar  Šarović zatražio je da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh.privrednici ne bi trpjeli posljedice čekanja.

Podsjećamo, Turska je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera a obim robne razmjene između dvije zemlje iznosi 700 miliona dolara. 

Tokom sastanka, dvojica ministara razgovarali su o ukupnoj trgovinskoj razmjeni dvije zemlje kao i dugoročnim aranžmanima dogovorenim kroz Sporazum o slobodnoj trgovini.

U okviru posjete Turskoj, ministar Šarović sutra će se sastati i sa ministrom trgovine ove zemlje Ruhsar Pekcan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti