Donatus Koeck, austrijski veleposlanik u BiH posjetio Tuzlanski kanton: Predstavljeni potencijali i planovi razvoja tog područja

22.10.2009. 09:14 / Izvor: Fena
Donatus Koeck, austrijski veleposlanik u BiH posjetio Tuzlanski kanton: Predstavljeni potencijali i planovi razvoja tog područja

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić razgovarao je 21.10.2009. godine u Tuzli s austrijskim veleposlanikom u BiH Donatusom Koeckom o društveno-ekonomskim prilikama u tom kantonu te potencijalima i planovima razvoja tog područja.

Tom prigodom premijer Mujić upoznao je veleposlanika Koecka da je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji kanton koji je poznat i izvan BiH kao industrijsko odnosno energetsko središte.

"Nažalost, pozitivne trendove koje smo imali u određenim oblastima, a najviše u građevinarstvu i metalnoj industriji zaustavila je ekonomska kriza. Očekujemo da će iduća godina biti godina u kojoj će doći do blagog oporavka te da će se trend rasta investicija na ovom području nastaviti", rekao je premijer Mujić.

Po njegovim riječima, austrijski investitori su snažno prisutni u Tuzlanskom kantonu i pokazalo se da su njihove odluke o ulaganjima na tom području bile dobre.

Austrijski veleposlanik se interesirao i za smjerove razvoja Tuzlanskog kantona posebice kada su u pitanju komunikacije i razvoj turizma.

Premijer Mujić upoznao je veleposlanika Koecka s planovima razvoja Aerodroma Tuzla, izgradnjom brze ceste Tuzla-Orašje te nizom projekata u oblasti turizma.

Također, Mujić je naglasio da je jedno od važnih pitanja u kontekstu budućeg razvoja i približavanje BiH Europskoj uniji pitanje ekologije i zbrinjavanja otpada, te izrazio nadu da u tim aktivnostima mogu pomoći i austrijska iskustva.

"Raduju me informacije koje sam dobio prigodom današnjeg susreta i posjeta austrijskim investitorima u Tuzlanskom kantonu. Imate velike potencijale i Austrija će kao veliki prijatelj BiH nastaviti vas snažno podržavati na vašem putu ka Europskoj uniji", istaknuo je Koeck.

Nakon razgovora s premijerom Mujićem austrijski veleposlanik sastao se i s načelnikom općine Tuzla Jasminom Imamovićem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti