EBRD blizu potpisivanja kreditne linije od 50 mil. EUR koja će ojačati Agenciju za osiguranje depozita BiH

18.06.2009. 11:04 / Izvor: eKapija.ba
EBRD blizu potpisivanja kreditne linije od 50 mil. EUR koja će ojačati Agenciju za osiguranje depozita BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj blizu je potpisivanja kreditne linije od 50 miliona eura koja će ojačati Agenciju za osiguranje depozita BiH i omogućiti Agenciji da poveća nivo osiguranih depozita na 25.000 eura, kazao je 17. juna 2009. godine direktor EBRD-a Giulio Moreno, obraćajući se prisutnima na svečanoj dodjeli priznanja "Zlatni BAM" najuspješnijim bankama u BiH, a koje je dodijelio magazin "Banke u BiH".

"Što se tiče aktivnosti EBRD-a u BiH, 2008. godina je bila peta rekordna godina zaredom sa ukupnim ulaganjima od 248 miliona eura u 11 projekata, a u 2009. i 2010. godini ćemo posvetiti posebnu pažnju podršci finansijskom sektoru", kazao je Moreno.

On je istakao da je Banka povećala svoje kreditne linije za banke i mikrokreditne institucije kako bi omogućila dalji priliv kreditnih sredstava u privredu. Banka je potpisala dvije nove kreditne linije u ukupnom iznosu od 45 miliona eura, jednu sa UniCredit bankom i drugu sa UniCredit leasingom, kao i kreditnu liniju za energetsku efikasnost sa Raiffeisen bankom u iznosu od 10 miliona eura.

"Banka trenutno razmatra odobravanje dodatnih kreditnih linija lokalnim bankama u iznosu od najmanje 20-40 miliona eura za kreditiranje malih i srednjih preduzeća", istakao je Moreno.

Prema njegovim riječima, finansijski sistem u Bosni i Hercegovini je relativno stabilan i nijedna banka u BiH nije ulagala u kompleksne finansijske proizvode i druge rizične instrumente.

"Banke su do sada vodile konzervativnu politiku kreditiranja i nivo rizičnih kredita u BiH je nizak. U oktobru 2008. godine je došlo do značajnih povlačenja depozita iz banaka (oko 300 miliona eura), ali to nije ugrozilo stabilnost sistema", istakao je Moreno te dodao kako je reakcija Centralne banke bila brza i dobro prihvaćena, jer se fokusirala na mjere za povećanje likvidnosti bankarskog sistema.

Evropska banka za obnovu i razvoj zajedno sa MMF-om učestvuje u "Koordinacionim sastancima sa finansijskim sektorom" u koje su uključene banke-majke najvećih stranih banaka koje posluju u BiH. Koordinacija EBRD-a i MMF-a u Bosni i Hercegovini je u skladu sa sličnim zajedničkim aktivnostima koje su poduzete u Srbiji i Rumuniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti