EICC BiH organizovao radionicu o CE označavanju mašina i električne opreme

23.05.2008. 16:20 / Izvor: eKapija.ba
EICC BiH organizovao radionicu o CE označavanju mašina i električne opreme

Euro info korespondentni centar BiH (EICC BiH) Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) je u četvrtak, 22. maja 2008. godine, u prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo organizovao specijalizovanu radionicu na temu "CE označavanje mašina i električne opreme“.

Radionica je imala za cilj da se učesnici upoznaju sa zakonskim i tehničkim zahtjevima EU tržišta za ovu vrstu industrijskih proizvoda i da nauče praktične korake za uvođenje CE znaka za svoje proizvode, navodi se u saopćenju EICC - a.

Kada je riječ o BiH tehničkim propisima iz ove oblasti, istaknuto je da je su prve dvije direktive koje su do sada preuzete u tehničke propise BiH upravo direktiva o sigurnosti mašina i direktiva o niskom naponu. Obje su u fazi javne rasprave i njihovo objavljivanje u Službenom glasniku BiH očekuje se do kraja ove godine. Također je naznačeno da je do sada Institut za standardizaciju BiH već preuzeo sve standarde, njih 1003, koje zahtijeva direktiva EU o niskom naponu dok je od 775 standarda prema direktivi o sigurnosti mašina do sada preuzeto njih 698.

Radionici je prisustvovalo 20 učesnika od čega je najviše bilo predstavnika preduzeća koja se bave proizvodnjom mašina i električne opreme kao što su Bostek Mashinery, Elektra, Elektrokontakt, Elcom, Elektroprivreda BiH, Mandeks, Uniklima, Trudbenik i Zavod za ispitivanje kvalitete ZIK Mostar. Veliko interesovanje za ovu vrstu obuke su iskazale i institucije nadležne za preuzimanje tehničkih propisa Evropske unije prije svega Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Institut za standardizaciju BiH i Agencija za nadzor nad tržištem BiH čiji predstavnici su također prisustvovali radionici.

Kako je preuzimanje tehničkih propisa bitan elemenat procesa integracije u EU, Euro info korespondentni centar BiH će u skoroj budućnosti organizovati slične specijalizovane radionice koje će se baviti harmoniziranim standardima EU koje zahtijevaju direktive iz specifičnih oblasti kao što su proizvodnja građevinskih proizvoda i lične zaštitne opreme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti