Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

EPBiH – Uvezivanje radnog staža za radnike rudnika Koncerna

02.09.2021. 14:27 / Izvor: Akta.ba

Ispunjavajući obaveze iz Sporazuma o nastavku restrukturiranja rudnika, potpisanog sa Sindikatom radnika rudnika FBiH 19. maja 2021. godine, JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) obratila se Vladi Federacije BiH s molbom za donošenje odluke o uvezivanju radnog staža za 120 radnika rudnika "Kreka", "Kakanj“, "Breza“, "Zenica“ i "Abid Lolić“, uplatom zaostalih obaveza za PIO/MIO u ukupnom iznosu 4,22 miliona KM.

Odobravanjem uvezivanja radnog staža, uplatom doprinosa za PIO/MIO u iznosu 2,25 miliona KM bit će omogućeno penzionisanje 73 radnika i uvezivanje radnog staža uplatom doprinosa za PIO/MIO u iznosu 1,97 miliona KM za 47 radnika, kojima su izmirena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uslove za penzionisanje, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH. 

U skladu sa Sporazumom o nastavku restrukturiranja, JP Elektroprivreda BiH je, kako se nadalje navodi, 1. juna 2021. godine obezbijedila 125 miliona KM za izmirenje dijela obaveza za doprinose PIO/MIO rudnika Koncerna EPBiH i zbrinjavanje viška uposlenih, potvrđujući odgovornost u ispunjavanju preuzetih obaveza i čvrstu opredijeljenost u provedbi procesa. 

"Kako je proces restrukturiranja rudnika pokrenut s ciljem obezbjeđenja njihovog ekonomski održivog poslovanja, a zaključeni Sporazum o njegovoj daljoj implementaciji podrazumijeva saradnju isključivo kroz socijalni dijalog, JP Elektroprivreda BiH poziva partnere u procesu, prvenstveno uposlenike rudnika i Sindikat, na poštivanje Sporazuma, ispunjavanje obaveza, predan i odgovoran pristup", navodi se u saopćenju.

Iz EPBiH, istovremeno, upozoravaju da opstruiranje tog procesa i eventualno odustajanje od njegove provedbe dovodi u pitanje dalju proizvodnju električne energije, "što će značajno ugroziti pouzdanost elektroenergetskog sistema države i Federacije BiH i stabilnost u snabdijevanju građana i privrednih subjekata".

"Neodgovoran pristup u provedbi procesa restrukturiranja dovodi u pitanje i ispunjavanje obaveza BiH u  vezi sa provedbom energetske tranzicije i ispunjavanja jasnih ciljeva i politika EU u pogledu smanjivanja korištenja uglja za proizvodnju električne energije do potpunog prestanka upotrebe", navodi se u saopćenju.

PODIJELI:

TAGOVI:

EPBiH

rudnici Koncerna

radni staž

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti